- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šapić: Od septembra za predškolce besplatno učenje engleskog jezika

© Tanjug / JADRANKA ILIĆGradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će od septembra za sve predškolce biti obezbeđen besplatno engleski jezik.
Šapić je na konferenciji za novinare uoči početka sednice Skupštine grada rekao i da će od septembra biti uvedeni prečišćivači vazduha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.
Istakao je da će za te namene sredstva biti obezbeđena rebalansom budžeta koji je pred odbornicima.
Odbornici su danas počeli novu sednicu Skupštine grada na čijem je dnevnom redu rebalans gradskog budžeta, a Šapić kaže da će verovatno biti urađen još jedan rebalans u septembru, podsetivši da je to najavio još ranije, kada je izglasan budžet, te da se tako ponašaju sve uspešne kompanije koje rade preseke nekoliko puta u toku godine.
„Danas prebacujemo sa nekih pozicija novac, neke druge otvaramo i to ćemo isto uraditi u septembru. Ako bude potrebe do kraja godine ćemo uraditi još jedan rebalans. Cilj je kada se podvuče godina da realizacija bude što bolja“, istakao je Šapić.
Šapić očekuje da će u toku leta biti završena nabavka za bezbednosne stanice, u kojima će, kaže, boraviti pre svega komunalna milicija, a s obzirom na to da će to biti ozbiljni infrastrukturni objekti biće ponuđeni i beogradskoj policiji, da imaju svoje predstavnike u njima.
Prema njegovim rečima, očekuje, ukoliko se sve završi po planu, da će na proleće sledeće godine u čitavom gradu postojati te stanice.
„Nismo odustali ni od jedne stvari koju smo najavili u junu, da li smo imali probleme jesmo, ali nećemo odustati“, poručio je Šapić.
On je istakao da se u prethodnom periodu ponašao izuzetno odgovorno, navodeći da je počeo da uvodi red i u neke službe, ali i u javne radove.
„Najavili smo neke velike projekte, očekujemo da ćemo u toku godine potpisati ugovor vezano za tunel sa Vladom Srbije“, rekao je Šapić i dodao da je gradska vlast krenula da radi na stotine ulica.
Podsetio je da više nema lista čekanja za personalne asistente, da je doneta odluka o besplatnim vrtićima, udžbenicima, besplatan prevoz za srednjoškolce…
„Što se tiče sistema javnog prevoza, očekujem da do kraja leta čitav sistem bude zaokružen, a onda ću da izađem pred vas i da vam pokažem šta smo uspeli da uradimo od aprila do kraja avgusta da vidite šta je urađeo za par meseci, a šta u prethodnih 12 godina“, naveo je Šapić.
Kaže da do kraja meseca očekuje da će se implementirati GPS i da će zaživeti već početkom jula, te najavio i da prodajna mesta za karte budu na 300 novih kioska.
„Sada već mogu da tvrdim da ćemo krajem leta imati potpuno jednostavniji i precizniji i dostupniji javni prevoz“, rekao je Šapić.
Gradonačelnik ističe da će na jesen u značajnoj meri moći da se konkretno vide stvari koje su urađene u prethodnih godinu i po dana.
Šapić je na današnji dan, pre godinu dana izabran za gradonačelnika Beograda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala