- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

ODKB: Razmeštanje oružja u svemiru - neprihvatljivo

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaZastave država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)
Zastave država članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Ministri inostranih poslova država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) usvojili su izjavu o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, izjavio je ministar inostranih poslova Belorusije Sergej Alejnik nakon zasedanja Saveta ministara inostranih poslova zemalja ODKB.

„U izjavi smo istakli da je neprihvatljivo postavljanje oružja u svemiru, kao i pretnje da će se u svemiru upotrebiti sila“, rekao je beloruski ministar.

Alejnik je naveo da su ministri potvrdili neophodnost izučavanja i primene praktičnih mera za formiranje sporazuma u cilju sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.
„Prvostepena uloga po tom pitanju je na Konferenciji za razoružanje“, istakao je Alejnik.
Osim toga, po njegovim rečima Saveta ministara inostranih poslova ODKB je potvrdio da kosmos mora da ostane miran i da se koristi za dobrobit svih naroda.

„Isključivanje kosmičkog prostora iz trke u naoružanju i njegovo očuvanje za mirne svrhe bi trebalo da bude religiozna norma politike država i opštepriznata međunarodna obaveza“, naveo je beloruski ministar.

Saopštio je da su u izjavi ministara inostranih poslova zemalja ODKB pozvali sve zemlje, pre svega one koje imaju velike kosmičke potencijale da preduzmu hitne mere koje će biti usmerene na sprečavanje raspoređivanja oružja u svemiru, potvrdili su posvećenost obavezi da ne razmeštaju oružje u svemiru i pozvali sve zemlje sveta da slede primer država članica ODKB-a.
Ministar inostranih poslova Belorusije je ranije rekao da su učesnici sastanku u Minsku izjavili da su spremni da promovišišu napore međunarodne zajednice da kosmički prostor bude bez oružja bilo koje vrste.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Rusija će nastaviti da osvaja svemir: Putin naložio da se poveća proizvodnja satelita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala