- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

MIP Rusije: Prehrambeni sporazum prestaje da važi 18. jula

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Rusija radi na tome da 18. jul bude poslednji dan važenja prehrambenog sporazuma, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Veršinjin novinarima.
On je na pitanje novinara o mogućnosti nove runde konsultacija sa Ujedinjenim nacijama o prehrambenom sporazumu odgovorio da ih Rusija ne isključuje.
„Komunikacija i dalje traje, uključujući radnu. Ali, učinićemo ono što smo rekli. Odnosno, radimo na tome da 18. jul označi završetak onih sporazuma koji se ne ispunjavaju“, objasnio je Veršinjin.
Diplomata je istovremeno dodao da Rusija prepušta UN da odluče o produženju važenja memoranduma o odblokiravanju izvoza ruskog đubriva i žita u slučaju prestanka važenja prehrambenog sporazuma.
Istakao je da je ipak reč o dva posebna sporazuma, iako su međusobno povezana.
Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da praktično nema šansi za produženje prehrambenog sporazuma.
Peskov je naglasio da obećanja data Rusiji nisu ispunjena.
Sporazum važi do 17. jula.
Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu.
Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da ruska strana razmišlja o povlačenju iz „prehrambenog sporazuma“, pogotovo što Ukrajina koristi koridore za napade dronovima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
RUSIJA
Lavrov: Ako prehrambeni sporazum ne proradi do 17. jula, nema govora o njegovom produžavanju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala