- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropska komisija: Kijevu u naredne četiri godine potrebno još 50 milijardi evra

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Evropska komisija je predložila da se iz fondova Evropske unije za Ukrajinu rezerviše 50 milijardi evra u naredne četiri godine u vidu subvencija i kredita, preko onoga što je Kijevu već dato od februara 2022. godine, kada je izdvojeno 30 milijardi evra, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
„To će omogućiti sigurnost za naše ukrajinske partnere“, rekla je ona na pres konferenciji.
Pritom je napomenula da taj novac neće moći da se odvoji iz postojećeg budžeta EU i pozvala svih 27 zemalja da ulože dodatan novac u budžet EU.
U slučaju da Evropska komisija uspe da prikupi tu sumu, onda će celokupna pomoć Evropske unije Kijevu tokom 2024-2027. godine u proseku biti 12,5 milijardi evra godišnje, s obzirom na to da je 2023. godine pomoć Kijevu iz budžeta Brisela planirana na nivou od 18 milijardi evra.
Ursula fon der Lajen je takođe saopštila da je od početka specijalne vojne operacije, odnosno za manje od godinu i po dana, EU već izvdojila za Ukrajinu u vojnoj, ekonomskoj i humanitarnoj pomoći sumu u vrednosti od 30 milijardi evra.
Šefica Evropske komisije je, u obraćanju zemaljama EU, priznala da su mogućnosti budžeta EU za izdvajanje dopunskih sredstava za period 2021-2027. godine već iscrpljene. Evropska komisija poziva zemlje EU da u naredne četiri godine daju dodatni novac u vrednosti od 66 milijardi evra iz svojih državnih budžeta u budžet Evropske unije. Ta suma bi trebalo da omogući pomoć Ukrajini, da joj pomogne u borbi protiv migracija i da podrži konkurentnost evropske ekonomije.
Kristijan Lindner i Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
EKONOMIJA
Nemački ministar: Nećemo uplaćivati dodatni novac u budžet EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala