- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Britanski ministar: Ruski biznismeni treba da finansiraju obnovu Ukrajine

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaViktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu
Viktorijina kula u Vestminsterskoj palati u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2023
Pratite nas
Ruski biznismeni bi trebalo da finansiraju obnovu Ukrajine, izjavio je britanski ministar inostranih poslova Džejms Kleverli na zajedničkoj pres konferenciji sa američkim državnim sekretarom Entonijom Blinkenom.
Prema njegovim rečima, u obnovi zemlje bi trebalo da učestvuje i vlast i privatni sektor. Kleverli je rekao da bi biznis sponzorisao obnovu zemlje u kojoj je konflikt, potrebne su garancije da sredstva neće nestati, već će se koristiti prema nameni.
Odgovarajući na pitanje o tome da li britanska vlast podržava korišćenje sredstava oligarha za obnovu Ukrajine, Kleverli je naveo da postoji jasan i pravedan princip, kojim bi značajan teret za oporavak trebalo da bude na onima koji su finansirali ili učestvovali u sprovođenju ruske specijalne vojne operacije.
Britanski ministar je podsetio na predlog zakona kojim se sankcije protiv Rusije čuvaju dok Moskva ne plati odštetu Kijevu i pretpostavlja da će lica koja su na londonskom spisku sankcija moći da doniraju zamrznuta sredstva za obnovu Ukrajine. Prema njegovim rečima, ovaj pristup se može opisati kao: „Slomio si ga i onda si ga kupio“.

Komentarišući korišćenje sredstava od prodaje fudbalskog kluba „Čelsi“ koja su pod sankcijama kao i biznismen Roman Abramovič, Kleverli je podvukao da ne treba žuriti sa tom temom.
„Formiran je fond koji će odgovarati za raspoređivanje tih sredstava. Reč je o velikim sumama, a ja sam vrlo jasno stavio do znanja da želim da se ta sredstva efikasno podele i da budu podrška Ukrajincima koji su žrtve sukoba. Kada je tako veliki novac u pitanju, važno je da sve uradimo kako treba, a ne na brzinu“, rekao je on.
Abramovič je prodao „Čelsi“ čiji je vlasnik bio od 2003. godine, ubrzo nakon početka ratnih akcija u Ukrajini i uvođenja sankcija. Sredstva od prodaje kluba bi trebalo da budu deo fonda za pomoć svim žrtvama u konfliktu.
Kako je ranije pisao „Telegraf“, novac je „visio“ jer Britanija i Evropska unija nisu uspele da se dogovore kako da ih potroše. Na primer, Brisel je insistirao da 2,3 milijarde funti budu usmerene na obnovu Ukrajine, a London na tome da taj novac ide za pomoć žrtvama. Prema rečima lista, nakon dugih pregovora, London je, ipak, popustio.
U skladu sa procenama Evropske komisije, Svetske banke i UN, za obnovu Ukrajine će biti potrebno 411 milijardi dolara.
Vlasti u Rusiji su kritikovale blokiranje imovine Rusije i ruskog biznisa u inostranstvu i takve mere smatraju nezakonitim.

Bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Makfol je predlagao da se ruskim biznismenima da mogućnost da se skinu sa sankcionog spiska ako polovinu svog bogatstva ulože u fond za obnovu Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da ruski biznismeni sigurno ovaj predlog neće ozbiljno shvatiti.
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
RUSIJA
London: Sankcije ostaju dok Rusija ne isplati kompenzaciju Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala