- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija, Zaporoški pravac, haubica Giacint - Sputnik Srbija

UŽIVO Skladišta oružja Alijanse - prazna; Eksplozije u Sumskoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 481. Tokom noći u Odesi i Zaporožju odjekivale su eksplozije. Ukrajinske snage imaju samo jednu priliku u 2023. da izvedu kontraofanzivu, smatra češki predsednik Petar Pavel. NATO planira da usvoji paket pomoći Ukrajini čiji je cilj da se ta zemlja za nekoliko godina dovede do standarda Alijanse.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:53 19.06.2023
Blinken: SAD podržavaju mirovne napore Kine za okončanje konflikta u Ukrajini
SAD podržavaju napore Kine da se učvrsti mir, uključujući i moguću konstruktivnu ulogu u okončanju konflikta u Ukrajini, mada, smatraju da nije dovoljno da se samo prekinu vojne akcije, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„U slučaju da Kina može da odigra konstruktivnu ulogu u traženju pravičnog i dugotrajnog mira u Ukrajini kada za to bude pravo vreme, to će biti dobro“, rekao je u intervjuu za NPR.
Blinken smatra da što se tiče Ukrajine nije dovoljno da samo mir postoji, on mora da bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.
21:00 19.06.2023
Ukrajinski vojnici tokom obuke na nemačkim tenkovima leopard - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
MULTIMEDIJA
Direktan pogodak: Kamikaza se obrušila na "Leoparda" /video/
20:59 19.06.2023
Kijev je ispunio dva od sedam uslova, potrebnih za početak formalnih pregovora o pridruživanju EU, preneo je Rojters, pozivajući se na izvore.
Jedan od sagovornika izdanja je pojasnio da se uslovi koje Kijev ispunjava odnose na pravnu reformu i zakon o medijima. Prema njegovim rečima, EU će ove nedelje dostaviti izveštaj o aplikaciji Ukrajine za članstvo u asocijaciju.
"Postoji napredak. Izveštaj će biti umereno pozitivan. Ne radi se o ulepšavanju realnosti, već o prepoznavanju napretka. Na primer, bilo je poznatih slučajeva borbe protiv korupcije", rekao je izvor agencije.
Kako prenosi Rojters, izveštaj će biti upućen stalnim predstavnicima zemalja EU u sredu.
Istovremeno, premijer Ukrajine Denis Šmigalj tvrdio je da je Kijev ispunio svih sedam zahteva Evropske komisije za zemlje-kandidate za Evropsku uniju.
20:49 19.06.2023
Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 najkasnije oko Nove godine, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov
„To će biti simbolično. Prošle godine za Božić i Novu godinu snimio sam obraćanje Deda Mrazu u kojem sam zatražio pomoć za deci Ukrajine, kako bi mogla da uče, idu u škole i vrtiće. Od Deda Mraza sam tražio određene stvari: artiljeriju, granate, tenkove, itd", rekao je Reznikov.
20:28 19.06.2023
Eksplozije u Sumskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.
18:20 19.06.2023
Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbednosti UN o pitanju isporuke oružja Kijevu za 29. jun, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri svetskoj organizaciji Dmitrij Poljanski na svom Telegram kanalu.
„Danas smo zatražili sastanak za 29. jun o isporukama zapadnog oružja Ukrajini i njihovim implikacijama na diplomatske napore za rešavanje ukrajinske krize“, napisao je Poljanski.
„Pokušaćemo da pronađemo zanimljivog govornika koji bi objektivno i profesionalno mogao da pokrije ovu priču“, rekao je diplomata.
16:20 19.06.2023
Skladišta oružja i municije NATO-a su ispražnjena i moraju biti popunjeni što je pre moguće, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na ekonomskoj konferenciji za Dan nemačke industrije u Berlinu.
"Potrebna nam je moćnija vojna industrija, čiji su se predstavnici danas okupili ovde. Naše zalihe naoružanja i municije su prazne i moraju se popuniti ne samo u Nemačkoj, već i u mnogim zemljama NATO-a", rekao je on.
14:47 19.06.2023
Kina uverila SAD da ne dostavlja smrtonosno oružje Rusiji
Kina je uverila SAD i druge zemlje da ne isporučuje smrtnosno oružje Rusiji radi njegovog korišćenja u Ukrajini, Vašington ne vidi dokaze koji su tome protivrečni i ceni to, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na kraju svoje posete Pekingu.
13:53 19.06.2023
Blinken: Važno produžiti crnomorsku prehrambenu inicijativu
Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Entoni Blinken izjavio je da je na sastanku sa kineskim rukovodstvom tokom posete Pekingu (18-19. juna) razgovarao o prehrambenoj bezbednosti i istakao važnost produženja Crnomoske prehrambene inicijative.
13:48 19.06.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Ukrajine nastavljaju aktivne pokušaje ofanzive u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu;
Oružane snage Rusije izvele su napad visokopreciznim oružjem sa mora na skladišta strane vojne tehnike Oružanih snaga Ukrajine, svi objekti su uništeni;
U toku borbi u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana uništeno je više od 340 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage su tokom prethodnog dana sprečile aktivnost tri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;
Oružane snage Rusije su tokom proteklog dana odbile četiri napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu;
Ruska vojska uništila je skladište municije ukrajinskih snaga u okrugu Ivanovsko u DNR;
Oružane snage Rusije odbile su tri napada jedinica Oružanih snaga Ukrajine na Vremjovskom vistupu;
PVO sredstva oborila su ukrajinskih helikopter Mi-8 U Zaporoškoj oblasti;
Ruski vojnici sprečili su dejstva dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska;
Ruska vojska je za dan likvidirala gotovo 105 vojnika Oružanih snaga Ukrajine i uništila dva neprijateljska samohodna topa „gvozdika“;
Ukrajinske snage izubile su u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana više od 100 vojnika;
Oružane snage Rusije odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na području Male Tokmačke u Zaporoškoj oblasti, uništena su 2 tenka, 10 borbenih vozila pešadije i 2 oklopna vozila;
PVO rusije presrela je 5 granata raketnog sistema „hajmars“, oborila 14 neprijateljskih dronova,
Oružane snage Rusije uništile su u hersonskom pravcu više od 40 vojnika i artiljerijski sistem M777 Oružanih snaga Ukrajine.
13:05 19.06.2023
Stoltenberg: Članstvo Ukrajine u NATO-u neće biti tema samita u Viljnusu
Zemlje NATO-a prilikom pripreme julskog samita u Viljnusu ne razmatraju mogućnost formalnog poziva Ukrajini za članstvo u Alijansi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
„Na samitu i prilikom pripreme za samit ne razmatramo formalni poziv Ukrajini, razgovaramo o tome kakve ćemo odluke doneti kako bismo približili Ukrajinu Alijanse, imamo konsultacije, ne želim ništa da prejudiciram. Svi saveznici su saglasni da su vrata Alijanse otvorena, da će Ukrajina postati članica NATO-a i da Rusija nema pravo na veto. Sada nam je važno da se Ukrajina sačuva kao suverena, nezavisna država“, rekao je Stoltenberg.
Samit NATO-a biće održan u Viljnusu 11. i 12. jula.
12:46 19.06.2023
Komandant „Ahmata“: Ukrajinska kontraofanziva trajaće još najviše mesec i po dana
Ukrajinska kontraofanziva trajaće još oko mesec do mesec i po dana, smatra pomoćnik čečenskog lidera i komandant specijalnih odreda „Ahmat“ Apti Alaudinov.
„Mislim da sve to može da traje još mesec do mesec i po dana. Do poslednjeg Ukrajinca. A dalje će već početi, verovatno, tiho napredovanje naših snaga u pravcu Kijeva“, rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1“.
Alaudinov je početkom juna prebačen iz Luganske Narodne Republike u marjinski pravac u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Prema njegovim rečima, Zapad će do poslednjeg trenutka „pritiskati“ Kijev, kako bi ukrajinske snage pokazale makar nekakav rezultat.
12:40 19.06.2023
Zelenski s britanskim premijerom razgovarao o odbrambenim potrebama Kijeva
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski napisao je na svom Telegram-kanalu da je održao telefonski razgovor s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom, s kojim je razmotrio odbrambene potrebe Ukrajine.
„Tokom telefonskog razgovora s premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom bilo je reči o toku borbenih dejstava, odbrambenim potrebama Ukrajine i daljoj saradnji radi širenja mogućnosti Ukrajine na bojnom polju, pre svega zahvaljujući dalekometnom oružju“, naveo je Zelenski.
On je, takođe, zahvalio Sunaku za organizovanje konfrencije za obnovu Ukrajine, koja će biti održana u Londonu 21. i 22. juna.
Tema razgovora bilo je i pitanje članstva Ukrajine u NATO-u, kao i garancije bezbednosti.
12:03 19.06.2023
Ruske snage otkrile su i likvidirale 14 članova diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine koje su pokušale da se probiju u pravcu Lisičanska u LNR zbog izvršenja terorističkih akata, izjavio je vojni stručnjak iz LNR pukovnik Vitalij Kiseljov za „Prvi kanal“.
11:55 19.06.2023
Pomoćnik vicepremijera Zaporoške oblasti povređen na Krimu
Pomoćnik vicepremijera Zaporoške oblasti Vladimir Epifanov povređen je na Krimu prilikom eksplozije plinske boce u automobilu, saopštio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, Epifanov je bio za volanom, a u autu su se takođe nalazili njegov sekretar i telohranitelj.
Rogov je istakao da su sva trojica zadobili teške opekotine glave, trupa i ruku.
10:26 19.06.2023
Grupa ukrajinskih ekstremista obučena u ruske uniforme pokušala da prodre na ruske položaje
Grupa ukrajinskih militanta, obučena u uniforme Oružanih snaga Rusije, pokušala je da prodre kamionom „Ural“ obeleženim simbolom „Z“ na ruske položaje u zaporoškom pravcu pod izgovorom da prevoze ranjene vojnike, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov na svom Telegram kanalu.
On je istakao da su ukrajinski ekstremisti neutralizovani.
10:00 19.06.2023
Ruski „Tornado-S“ uništava vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine duboko iza linije dodira - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
MULTIMEDIJA
Ruski „Tornado“ u akciji u Ukrajini – uništava sve pred sobom
09:31 19.06.2023
Lider Južnoafričke republike: Ukrajinski sukob okončati pregovorima i diplomatijom
Lider Južnoafričke republike Siril Rafamosa izjavio je da su predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Vladimir Zelenski tokom posete afričkih lidera Rusiji i Ukrajini usaglasili dalju saradnju sa njima.
U njegovoj izjavi koja je objavljena na sajtu administracije navodi se i da su afrički lideri tokom posete dvema zemljama istakli potrebu garantovanja bezbednosti Moskvi i Kijevu, poštovanja njihovog suvereniteta, a takođe predstavili predloge za rešavanje sukoba u 10 tačaka.
On je izrazio nadu da će njihovi predlozi biti uzeti u obzir.
Prema njegovim rečima, u Južnoafričkoj republici smatraju da ukrajinski sukob treba okončati pregovorima i dplomatijom, uzimajući u obzir glavne principe nepridruživanja vojnim blokovima.
On je ponovo nazvao misiju afričkih lidera istorijskom, jer su afrički lideri po prvi put boravili u mirovnoj misiji van granica kontinenta.
08:44 19.06.2023
U granatiranju grada Valujki u Belgoodskoj oblasti povređeno sedam osoba, među njima i dete
Prilikom granatiranja koje su ukrajinske snage izvele na grad Valujki u Belgorodskoj oblasti povređeno je osam osoba, saopštio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.
U saopštenju se dodaje da je među povređenima i jedno dete.
Povređeni građani su kolima hitne pomoći prevezeni u Centralnu okružnu bolnicu.
Pored toga, oštećeno je pet zgrada i četiri privatna stambena objekta, na kojima su razbijeni prozori i oštećene fasade.
U toku je utvrđivanje informacija o šteti, na mestu događaja su operativne službe.
Grad Valujki udaljen je 15 kilometara od granice sa Ukrajinom, u njemu živi oko 30 hiljada ljudi.
08:06 19.06.2023
Na liniji borbenog kontakta plaćenici iz više od 15 zemalja
Prisustvo stranih plaćenika iz više od 15 zemalja zabeleženo je na liniji borbenog kontakta u kupjanskom, krasnolimanskom i donjeckom pravcu, izjavio je za Sputnjik pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
„Tokom protekle sedmice, tokom analize obaveštajnih podataka u kupjanskom, krasnolimanskom i donjeckom pravcu, na liniji borbenog kontakta otkriveno je prisustvo plaćenika iz više od 15 zemalja“, naveo je Maročko.
On je dodao da su najbrojnije grupe plaćenika u donjeckom i kupjanskom pravcu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala