- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gospodar vremena

© AP Photo / Thibault CamusNovak Đoković
Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Novak Đoković osvajanjem titule na Rolan Garosu postao je najuspešniji teniser svih vremena jer niko u istoriji belog sporta nije uspeo da stigne do 23 Grend slema. Međutim, taj rekord obojio je brojnim drugim, a posebno se izdvaja to što je Srbin najstariji i najmlađi šampion Otvorenog prvenstva Francuske.
Svaki san je ostvariv ako se u njega dovoljno veruje i ako se na njemu radi, a to Novak Đoković dokazuje iz meča u meč. Iako od povreda ne može da se oporavi tako lako kao kada je imao 25 godina, on sa svojih 36 u nekim trenucima igra još bolje i lepše nego što je to bio slučaj u mlađim danima i upravo zbog toga postao je najstariji šampion Rolan Garosa.
Srpski as osvojio je svoj treći Rolan Garos u karijeri sa 36 godina i šest dana, dok je prethodni rekord držao Rafael Nadal koji je svoj istorijski 14. trofej na pariskoj šljaci osvojio sa 35 godina, 11 meseci i devet dana.
S obzirom na to u kakvoj je Novak formi koliko god je taj podvig impresivan za Novaka je uobičajeno jer on profesionalnim tenisom želi da se bavi još godinama i ne želi da govori o penziju. Međutim, srpski as je postao pravi „gospodar vremena“ jer je ujedno i najmlađi šampion Rolan Garosa.
U prethodnih više od 15 godina pored Nadala Rolan Garos uspeli su da osvoje samo Novak, Rodžer Federer i Stan Vavrinka. Španac i dvojica Švajcaraca su stariji od Novaka. Dakle, nijedan šampion Rolan Garosa nije mlađi od srpskog tenisera.
Time što je najstariji i najmlađi šampion u isto vreme Novak je dokazao koliko je njegov tenis dugovečan i koliko se zapravo razlikuje od svojih najvećih rivala. Federer je završio karijeru sa manjim brojkama, Nadal se teško oporavlja od povrede. Novak je takođe bio povređen, ali je uspeo da pobedi i tu nevolju i ponovo podigne Grend slem trofej.
Pariska šljaka nije jedino mesto gde je bio najmlađi ili najstariji šampion. Takve vrste rekorda Novak je obarao nekoliko puta. Koliko je kao mlad igrač bio konstantan odlično pokazuje i činjenica da je bio najmlađi igrač koji je stigao do polufinala na sva četiri Grend slema što se dogodilo u periodu od 2007. i 2008. godine.
Posle 14 godina, odnosno prošle godine u Rimu Novak je postao i najstariji osvajač tog Mastersa, a ono što posebno raduje je da će Novak ovakvu vrstu rekorda očigledno obarati na svakom turniru koji osvoji.
Srpski as je u sjajnoj formi, sezonu nastavlja kao najbolji teniser sveta i nema sumnje da će negde ponovo poneti titulu najstarijeg šampiona.
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
SPORT
„Samo Novak govori istinu, Rafi i Rodžeru ne verujem“
Veronika Kudermetova - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
SPORT
Ruskinje pokorile Holandiju – čeka se samo šampionka
Novak Đoković i Nik Kirjos - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
SPORT
Od mržnje do ljubavi – Kirjos poželeo Đokoviću (ne)moguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala