- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lider Pridnjestrovlja: Rizik od novih provokacija nije isključen, pratimo situaciju na granicama

© Sputnik / Vladimir TrefilovLider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vadim Krasnoseljski
Lider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske Republike Vadim Krasnoseljski  - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
U Pridnjestrovlju prate situaciju na granici sa Ukrajinom i Moldavijom, kao i unutar samog Pridnjestrovlja kako bi isključili pokušaje diverzije i terorističkih akata, izjavio je za Sputnjik lider nepriznate Pridnjestrovske Moldavske republike (PMR) Vadim Krasnoseljski.
On je podsetio na terorističke akte koji su se dogodili u PMR prošlog proleća i leta, kao i seriju novih opasnih incidenata koje su specijalne službe sprečile u februaru-martu ove godine.
Prema njegovim rečima, trenutno nema znakova pripreme direktnog napada na Pridnjestovlje, ali rizik od novih provokacija nije isključen.
Krasnoseljski je istakao da je zbog toga, u maju potpisan ukaz o produženju žutog nivoa terorističke opasnosti na dva meseca, do 18. jula.
Lider PMR je takođe istakao da „u ovom momentu ipak postoji konsenzus povodom toga da su oružana eskalacija na Dnjestru i odmrzavanje sukoba katastrofalan scenario koji treba izbeći“.
On je takođe izrazio nadu da će Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) uložiti napore za vraćanje Kišinjeva za pregovarački sto i obavezati ga na ispunjenje preuzetih obaveza.
Pridnjestrovlje, u kome su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je praktično postalo teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.
Pogled na zgradu vlade u pridnjestrovskom Tiraspolju - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
RUSIJA
Kijev i Moldavija žele silom da reše pitanje Pridnjestrovlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala