- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Cilj SAD je da uzdrmaju unutrašnju političku situaciju u Rusiji

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
SAD su postavile cilj da uzdrmaju unutrašnju političku situaciju u Rusiji uoči predsedničkih izbora, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Ne prestaje sramna praksa mešanja u unutrašnje poslove suverenih zemalja, a forme tog mešanja su najraznovrsnije moguće i uključuju pretnje, ucene, organizovanje obojenih revolucija. Krvavi državni prevrat u Ukrajini iz 2014. godine pokušali su da ponove šest godina kasnije u Belorusiji. Neuspešno. Na tome se očigledno ne zaustavljaju, otvoreno postavljaju cilj da uzdrmaju unutrašnju političku stabilnost u našoj zemlji, posebno u kontekstu predsedničkih izbora sledeće godine“, rekao je Lavrov na zasedanju komisije Generalnog saveta za međunarodnu saradnju i podršku dijaspori partije „Jedinstvena Rusija“.
Prema njegovim rečima, zemlje globalnog Juga i Istoka „ne žele da izvlače kestenje iz vatre“ za zapadne lidere, a umesto toga teže mnogopolarnosti i samoodređenju u međunarodnim odnosima, rekao je Lavrov.
„Višepolarni svet koji se rađa odražava prirodno, neotuđivo pravo naroda da sami određuju svoju sudbinu... U zemljama globanog Juga i Istoka živi oko 85 odsto svetskog stanovništva, a gotovo niko od njih ne želi da izvlači kestenje iz vatre za nekakve čike iz bivših mitropolija“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, postoji „veliko interesovanje za Rusiju, i kao prijatelju koji je pomagao u prošlosti, i kao prema savremenoj zemlji u sadašnjosti, odnosno kao prema zemlji s kojom se može sigurno graditi budućnost“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala