- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Dijalog o Ukrajini će se nastaviti na samitu Rusija-Afrika

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled moskovski Kremlj
Pogled moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Dijalog o inicijativama afričkih lidera za rešavanje sukoba u Ukrajini nastaviće se tokom samita Rusija-AFrika, ima tema koje mogu da se realizuju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„O tome je prilično detaljno govorio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Dijalog s Afrikancima će se, međutim, nastaviti na onim idejama koje su izložene tokom razgovora sa članovima delegacije, ima određenih tema koje mogu biti potpuno realizovane, o tome je govorio i predsednik Rusije Vladimir Putin. Taj posao će se nastaviti, uključujući i samit Rusija-Afrika koji će biti održan za mesec dana u Sankt Peterburgu“, rekao je Peskov.
Na sastanku s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu u subotu bili su predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, predsednici Senegala i Komorskih ostrva, Maki Sal i Otman Gazali, kao i lider Zambije Hakainde Hičilema. Oni su prethodno u Kijevu razgovarali s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Afrički lideri su predstavili inicijativu za rešavanje ukrajinske krize u 10 tačaka, koje obuhvataju garancije bezbednosti, slobodu plovidbe borodova koji prevoze žito Crnim morem, oslobađanje ratnih zarobljenika i hitan početak pregovora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala