- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Afrički plan u deset tačaka: Ukrajina izabrala nešto najgluplje što se može zamisliti

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski vojnici Nacionalne garde tokom borbene obuke od strane NATO snaga
Ukrajinski vojnici Nacionalne garde tokom borbene obuke od strane NATO snaga  - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Kijevski režim je spreman da se bori po svaku cenu za teritorije koje ne žele da budu deo Ukrajine, a to je prepreka za pregovore i realizaciju mirovnog plana koji su iznele afričke zemlje.
Komentarišući afrički mirovni plan za Ukrajinu, koji je u deset tačaka predstavio južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, ruski politikolog Igor Šatrov ocenjuje da se afrička mirovna misija drži neutralnog stava po pitanju ukrajinskog sukoba.
"Oni zaista polaze s neutralne pozicije i u svojim predlozima ne staju ni na stranu Rusije, ni na stranu Ukrajine u sukobu. Oni nikome ne nude ustupke, oni prosto predlažu mir. I to je trenutno najpošteniji stav. Ovo je rusko-ukrajinski problem i mi moramo da rešimo taj problem, a afričke zemlje dolaze upravo sa takvim predlogom - sedite za pregovarački sto, rešavajte, mi možemo samo da vam pomognemo, ali ne namećemo svoje rešenje, vi treba da rešite ovaj problem. Nama takav pristup odgovara, jer je to miroljubiv pristup“, ocenjuje Šatrov.
Šatrov ističe da je afrička pozicija o Ukrajini izbalansirana, te da uvažava stavove i Rusije i Ukrajine.
„Tako i treba da postupaju mirovnjaci. Oni ne nameću Ukrajini naše gledište... Ovo je najpoštenija pozicija – zauzeti neutralan stav, uravnotežen pristup prema obema stranama u sukobu“, ocenio je Šatrov.
Nakon posete Kijevu, delegacija lidera afričkih zemalja, posetila je i Sankt Peterburg radi razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o mirovnoj inicijativi za rešavanje krize u Ukrajini.
Afrički plan predviđa rešavanja sukoba mirnim putem, neodložne mirovne pregovore i deeskalaciju za sve strane, obezbeđivanje suvereniteta država i naroda u skladu sa Poveljom UN, bezbednosne garancije, razmenu zarobljenika, humanitarnu podršku žrtvama, posleratnu obnovu i jaču saradnju sa zemljama Afrike.
© AP Photo / Heikki SaukkomaaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbija pregovore između Moskve i Kijeva, dok se, kako je rekao, ruska vojska nalazi na teritoriji Ukrajine
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski odbija pregovore između Moskve i Kijeva, dok se, kako je rekao, ruska vojska nalazi na teritoriji Ukrajine

Kijev odbija mir

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski protivi se zamrzavanju konflikta i odbija afrički mirovni plan, jer u njemu ne postoji klauzula o povlačenju ruskih trupa, dok je ruski predsednik Vladimir Putin pozdravio izbalansiran pristup afričkih zemalja o sukobu u Ukrajini, ističući da je Moskva otvorena za konstruktivan dijalog sa svima koji žele da uspostave mir na principima pravde i uzimajući u obzir legitimne interese strana.
Istovremeno je skrenuo pažnju na to da Moskva nikada nije odbila pregovore, za razliku od Kijeva, podsećajući na činjenicu da je ukrajinski predsednik čak potpisao ukaz o zabrani pregovora.
Putin je afričkim kolegama predstavio i nacrt Istanbulskog sporazuma o Ukrajini, koji je bio parafiran, sve je dogovoreno, ali je kijevska strana "sve odbacila".
„To je dobra inicijativa, kako je rekao i naš predsednik. U svakom slučaju, mirovni predlog je dobar, ali čini mi se da se pozitivni rezultati ne mogu očekivati, jer je Kijev potpuno nesposoban da pregovara. Postoje određeni uslovi, potrebno je bar uzeti u obzir situaciju „na terenu”. Kijevski režim je spreman da se bori za teritorije koje ne žele da budu deo Ukrajine i to do poslednjeg Ukrajinca, a to je nešto najgluplje što se može zamisliti u ovom slučaju. S jedne strane ta glupost, a sa druge strane želja za krvoprolićem zbog koje će umreti ogroman broj ljudi, to je prepreka na putu pregovora“, kaže Šatrov.
Šatrov ocenjuje da je glavni problem to što kijevski režim ne uzima u obzir realnost već živi u „svetu iluzija“, ne sagledavajući realno moguća rešenja koja se nude.

Zelenski bi da diktira uslove

Afrička inicijativa nije prvi mirovni plan koji je ponuđen Moskvi i Kijevu. U februaru je svoj plan predstavila Kina, u aprilu je sa predlogom nastupio i Brazil, a u junu – Indonezija. Međutim, problem je što Kijev insistira da na „formuli za mir“ Zelenskog, koja za cilj ima kapitulaciju Rusije, na šta Moskva nikada neće i ne može da pristane i istovremeno ukrajinska strana odbacuje sve druge opcije za okončanje sukoba.
Evropska unija je ranije saopštila da neće podržati mirovni plan afričkih lidera ako on podrazumeva zamrzavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, dok je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, upozorio na zaključivanje „pseudomira“ u Ukrajini, ističući da samo Kijev može da odredi prihvatljive uslove. Prema njegovim rečima, mir ne znači zamrznuti konflikt i prihvatanje dogovora koji diktira Rusija. Kako je naveo, da bi mir bio održiv, mora biti „pravde”.
U svakom slučaju, Moskva pozdravlja to što su afrički lideri pokazali razumevanje da je za rešavanje ukrajinske krize neophodno da se otklone uzroci koji su do nje doveli, a koji su stvoreni naporima Zapada i koji i dalje podrivaju bezbednost u Evropi.
Zastave Rusije i Ukrajine na pregovaračkom stolu u beloruskom Gomelju - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Peskov: Rusija spremna za pregovore sa Kijevom, ali za to nema osnova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala