Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija na evropskom putu, BRIKS je pitanje za budućnost

© AP Photo / Eraldo PeresZnak BRIKS-a u Brazilu
Znak BRIKS-a u Brazilu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na evropskom putu, a da je članstvo u BRIKS-u, koji postaje sve popularniji, pitanje za budućnost, odnosno za nove generacije.
„To postaje pitanje veliko za budućnost koje će se svakako i u ovoj zemlji otvoriti. Srbija se nalazi na evropskom putu, u vreme dok sam ja predsednik, a to je još nešto manje od četiri godine, Srbija će biti na evropskom putu, ovako ili onako. Hoćemo li postati članica EU u tom trenutku očigledno je da ne, zato što nas ne žele”, rekao je Vučić.
Vučić je istakao da stanje vladavine prava nije lošije nego u nekim zemljama Evropske unije, kao ni ekonomska situacija, bez obzira što su, kako kaže, neke uložile po 60 milijardi, a u našu zemlju ni dve milijarde evra (u grantovima).
Dodao je da BRIKS mora da reši svoje protivrečnosti između dve velike sile, a ako to uspe da reši BRIKS imaće, kaže, veliku budućnost i tu nema nikakve sumnje.
„Što se Srbije tiče, šta će da radi za 15 ili 20 godina ne mogu da znam, ali ako BRIKS-u pristupe Indonezija, koja je najavila podnošenje zahteva, UAE, Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, bude li tu Nigerije, neke od zemalja Latinske Amerike, eventualno Bangladeš, Iran, onda se mapa sveta dramatično menja”, istakao je Vučić.
To što, kako kaže, danas nama ne izgleda tako, za 20 godina će izgledati potpuno drugačije i u ekonomskom smislu.
„Oni danas sa 42,9 odsto svetske populacije imaju oko 30 odsto svetskog BDP-a”, rekao je Vučić.
Kako je naveo, biće i pitanja vrednosti.
„Ali, očigledno je veliki broj zemalja koje žele da se izvuku iz, neko bi rekao plašta dominacije zapada, to će biti pitanje za neke nove generacije Srba za 10 i 20 godina”, rekao je on.
Vučić je kazao da ukoliko se u roku od godinu dana Briksu priključe Emirati i Saudijska Arabija, dramatične promene su nastupile u svetu, i psihološki i ekonomski, sirovinski…
„To je pitanje za nove generacije. Što se nas tiče iz mnogo razloga smo na evropskom putu i to ćemo nastaviti”, zaključio je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala