- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pogon za svemirske letelice: Ruski naučnici patentirali nov način za let do zvezda

CC0 / Pixabay / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Naučnici iz korporacije kosmičkih sistema specijalne namene „Kometa“ predložili su da se do najbližih zvezda pošalje svemirska letelica koja bi povećavala brzinu pomoću solarnog jedra pod uticajem kvantnih akceleratora, lansiranih u orbitu na istoj raketi zajedno sa brodom, proizlazi iz baze dokumenata „Rospatenta“.
„Izum spada u kosmičku tehniku i može da se primeni za istraživanje međuzvezdane sredine, kao i za isporuku kosmičke letelice do najbližih zvezdanih sistema“, navodi se u materijalu.
Prema ideji naučnika, ovakva kosmička letelica treba da se lansira u orbitu oko Zemlje „sa solarnim jedrom i odvojivim modulima sa fotodisocijacijskim kvantnim generatorima.Zatim letelica zahvaljujući bloku motora treba da dostigne treću kosmičku brzinu (neophodna za napuštanje Sunčevog sistema, 16, 65 kilometara u sekundi).
Odvajanje letelice treba da se obavi nakon što izađe iz heliosfere (oblasti gde se solarni vetar, odnosno, struja jonizovanih čestica iz korone širi nadzvučnom brzinom) i kako se približava međuzvezdanom prostoru. Upravo tada brod treba da raširi svoje solarno jedro.
Nakon toga, kako planiraju izumitelji, sekvencijalno će se razdvajati moduli sa kvantnim generatorima i generisati lasersko zračenje visoke gustine. Prilikom dejstva tog zračenja na solarno jedro, letelica će dobijati potisak neophodan za let do najbližih zvezda Sunčevog sistema.
„Biće ostvariva mogućnost sprovođenja istraživanja međuzvezdane sredine, najbližih zvezda i zvezdanih sistema“, navodi se u studiji.
Umetnička vizija ruskog satelita Kanopus B u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
RUSIJA
Rusija pravi kompleks koji će sprečiti zlonamerne smetnje u svemiru
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2023
RUSIJA
Rusija će nastaviti da osvaja svemir: Putin naložio da se poveća proizvodnja satelita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala