- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Češki predsednik demantovao: Nisam predlagao praćenje ruskih državljana u zapadnim zemljama

© AP Photo / Petr David JosekPredsednik Češke Petr Pavel
Predsednik Češke Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2023
Pratite nas
Češki predsednik Petr Pavel izjavio je da nije predlagao da se protiv Rusa u zapadnim zemljama uvedu restriktivne mere, koje su u Sjedinjenim Američkim Državama donete tokom Drugog svetskog rata prema Japancima koji su tamo živeli.
„Ova moja izjava nije zvučala kao odobravanje (prakse koja je postojala u SAD tokom Drugog svetskog rata prema izbeglicama iz Japana) ili, čak, kao predlog da treba da idemo tim putem (kako se tada Amerika odnosila prema Japancima na Zapadu). Moja izjava je izrečena samo kao istorijski kontekst da su mere, restriktivne mere prema (ljudima koji pripadaju) naciji zemlje koja ratuje, već postojale ranije“, rekao je Pavel u programu „Partija Tereze Tomankove“ na TV Si-En-En Prima njuz, odgovarajući na molbu voditeljke da prokomentariše njegovu izjavu koju je u četvrtak dao radiostanici „Sloboda“ (u Rusiji proglašena medijem-stranim agentom).
Istovremeno, on je naglasio da mere koje su preduzete tokom Drugog svetskog rata u SAD prema Japancima koji su tamo živeli nisu nešto sa čim je on „bio saglasan“.
Pavel je pojasnio da je u intervjuu zapadnim medijima upotrebio reč „posmatranje“, a ne „praćenje“ koje bi sprovodile specijalne službe.
„Posmatranje ne znači praćenje svakog ruskog državljanina. To označava opšte posmatranje onoga što se dešava u (ruskoj) zajednici“, naglasio je Pavel.
Prema njegovim rečima, treba reagovati samo na otkrivene rizike.
„Cilj ove mere je potreba da se osigura bezbednost naših građana, kako se Vrbetice ili nešto slično ne bi ponovilo“, rekao je predsednik.
Istovremeno sa tim, Pavel je istakao da „bi bilo neophodno biti obazriv prema ruskim građanima koji žive“ na teritoriji evropskih zemalja zbog toga što Rusija, prema njegovom mišljenju, „vodi agresivni rat“, krši „važeće međunarodne norme“ i, navodno, označava Češku kao „svog neprijatelja“.
Pored toga, prema rečima češkog predsednika, „najviše rukovodstvo Rusije“ „kao da „preti ostalim zemljama vojnim napadima, uključujući primenu nuklearnog oružja“.
Prethodno su mediji preneli da je Pavel u intervjuu radiostanici „Sloboda“ izjavio da „sve ruske građane koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti mnogo pažljivije, nego ranije“. Istovremeno, on je podsetio kako su SAD postupale prema imigrantima iz Japana koji su tokom Drugog svetskog rata živeli na američkoj teritoriji.
Kasnije je portparol predsednika Marketa Ržehakova objasnila da nije bilo reči o „interniranju ili bilo kakvom praćenju“, već o posmatranju onih Rusa, „kod kojih postoje faktori rizika“.
Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata tadašnji predsednik SAD Franklin Ruzvelt potpisao je dekret po kome su Amerikanci japanskog porekla bili internirani u „vojne centre za preseljenje”. Odlukom vlasti SAD najmanje 120.000 Japanaca je lišeno slobode. Od 1948. Sjedinjene Države su isplaćivale odštetu preživelim zatvorenicima logora, a tek krajem 1980-ih uputile su tim ljudima i zvanično izvinjenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala