- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako su češkog predsednika inspirisali američki logori za Japance

© AP Photo / Petr David JosekPetr Pavel
Petr Pavel - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
Pratite nas
Češki predsednik Petar Pavel, inspirisan američkim logorima za ljude japanskog porekla, sugerisao je da bi o sličnom modelu moglo da se razmisli i za ruske državljane koji trenutno žive u zapadnim zemljama. Ruski eksperti ističu da Pavel time demonstrira rusofobiju ali i apsolutnu lojalnost Americi.
Amerikanci su na početku Drugog svetskog rata zatvarali u koncentracione logore građane Japana i internirali čak i ljude koji imaju četvrtinu japanske krvi, podseća ruski politikolog Jurij Svetov.
On ne isključuje mogućnost da Zapad sličan model razmišlja da primeni i prema Rusima jer od početka ruske specijalne vojne operacije talas rusofobije samo raste do te mere da sad, kako kaže, i ruske državljane u inostranstvu smatraju tzv. petom kolonom.
Svetov ovako komentariše izjavu predsednika Češke Petra Pavela da je neophodno „budnije motriti“ za ruskim državljanima koji trenutno žive u zapadnim zemljama.
„Verujem da bi, kao i u slučaju mnogih svetskih sukoba u prošlosti, tokom rata koji je u toku, mere bezbednosti za ruske građane trebalo da budu strože nego u normalnim vremenima. Dakle, za svim građanima Rusije koji žive u zapadnim zemljama potrebno je budnije motriti. Iz razloga što su oni građani nacije koja vodi „agresivni rat“, izjavio je Pavel.
Pavel je napomenuo da mu je „možda žao ovih ljudi“, ali je ukazao da je to bio pristup koji su SAD koristile u odnosu na japanske državljane u početku Drugog svetskog rata.

Demonstriranje lojalnosti Amerikancima

Kako kaže za Sputnjik Nikita Mendkovič, šef evroazijskog analitičkog kluba, češkog predsednika su inspirisali američki logori za Japance iz razloga što Prag ovim potezom pokušava da demonstrira lojalnost Vašingtonu.
„Ovim izjavama Češka, s jedne strane, opravdava zločine koje su Sjedinjene Američke Države počinile u prošlosti, uključujući i smeštanje sopstvenih građana u koncentracione logore, dok s druge pokazuje netrpeljivost prema neprijateljima Vašingtona – Rusima. Ispada da za zapadne zemlje sada ne ispoljava navodnu agresiju ruska vlast, a ni Rusija kao država, već višenacionalni narod Rusije. Zbog toga Ruse, čak i one koji su otišli iz naše zemlje zbog političkih razloga, Zapad doživljava kao protivnike“, objašnjava sagovornik Sputnjika.
Jurij Svetov se slaže da Pavelova izjava pokazuje da Češka podržava zločine koje su Amerikanci počinili prema svojim građanima japanskog porekla a očigledno, kako kaže, inspirisan ovim primerom, češki predsednik, inače general u penziji, sada želi da se ista stvar uradi i građanima Rusije.

Rizici za Ruse u inostranstvu

Na pitanje da li zemlje-članice NATO zaista mogu da naude građanima Rusije u inostranstvu, Jurij Svetov kaže da je u ovakvim vremenima sve moguće.
„Vlasti Češke je odavno obuzelo masovno bezumlje. A da vas pitam, gde se nalazio logor Terezin i mnogi drugi za vreme Drugog svetskog rata? Naravno, na teritoriji ove zemlje. Oni imaju iskustva sa prisustvom koncentracionih logora“, primećuje Svetov i dodaje da Češka, kao i Sjedinjene Američke Države misle da mogu da rade šta god požele.
Prema mišljenju Mendkoviča, ovo ponašanje zapadnih zemalja znak je za ruske državljane koji žive u inostranstvu da u ovom teškom periodu treba da budu na teritoriji svoje zemlje.
„U ovom trenutku postoje rizici od diskriminacije u radu, poslovanju... Osim toga, u neprijateljskim zemljama građanima preti gubitak prava ili čak prisilna izolacija. Ovo je debeo razlog da građani Rusije razmisle i shvate da u ovim teškim vremenima treba da budu u svojoj zemlji ne samo iz patriotskih razloga, već i zbog lične bezbednosti“, naglašava Mendkovič.

Rusija će pobedom u Ukrajini zaštiti svoj narod

Na pitanje kako Rusija može da zaštiti svoje građane u inostranstvu, Jurij Svetov kaže da to može uraditi samo na jedan način – pobedom u sukobu sa Ukrajinom.
„Posle pobede Rusije, njihovo ponašanje će se drastično promeniti. Dokle god sanjaju o našem porazu, ponašaće se drsko. Kada pobedimo, toga više neće biti“, ističe stručnjak.
Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata tadašnji predsednik SAD Franklin Ruzvelt potpisao je dekret po kome su Amerikanci japanskog porekla bili internirani u „vojne centre za preseljenje”. Odlukom vlasti SAD najmanje 120.000 Japanaca je lišeno slobode. Od 1948. Sjedinjene Države su isplaćivale odštetu preživelim zatvorenicima logora, a tek krajem 1980-ih uputile su tim ljudima i zvanično izvinjenje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala