- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stoltenberg: Prvo zasedanje Saveta NATO-Ukrajina sa Zelenskim u julu

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
Pratite nas
NATO planira da organizuje prvo zasedanje Saveta Ukrajina-NATO sa učešćem ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tokom samita u Vuljnusu u julu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Radimo na formiranju Saveta Ukrajina-NATO. Računamo na to da će prvo zasedanje novog Saveta biti održano u Viljnusu sa učešćem Zelenskog. Ukrajina će biti ravnopravan član sa NATO saveznicima i biće konsultovana po svim pitanjima koja su važna“, rekao je on na pres konferenciji nakon zasedanja ministara odbrana zemalja Alijanse u Briselu.

Naglasio je da lideri NATO-a na samitu u Viljnusu u julu ne nameravaju da pozovu Ukrajinu u Alijansu, već će samo razgovarati o daljem zbližavanju sa Kijevom
Istakao je da se Oružane snage Ukrajine suočavaju sa složnim uslovima tokom ofanzive, kao i sa utvrđenim pozicijama Oružanih snaga Rusije.
Stoltenberg je komentarisao i isporuku američkih aviona F-16 i naveo da to zavisi od obuke pilota i procene situacije. Dodao je da se nastavlja rad na novom višegodišnjem paketu pomoći Ukrajini koji će biti utvrđen na samitu Alijanse.
Ranije je izjavio da Ukrajina ne može postati članica NATO-a u jeku sukoba, ali je ponovio da su vrata Alijanse i dalje otvorena za Kijev.

Američki ministar odbrane: NATO će na samitu u Viljnusu proširiti podršku Ukrajini

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin je nakon sastanka sa ministrima odbrane NATO izjavio da će samit NATO u Viljnusu omogućiti rešavanje „praktične nesmrtonosne podrške“ Ukrajini i postavljanje temelja za njen prelazak na NATO standarde
„Imaćemo mogućnost da postavimo osnove za modernizaciju i reformaciju odbrambenih instituta Ukrajine, kao i prelazak na NATO standarde“, rekao je on.
Ostin je istakao da je Ukrajina počela narednu fazu konflikta protiv Rusije sa ciljem da vrati izgubljene teritorije.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
RUSIJA
Medvedev odgovorio na izjavu Stoltenberga o članstvu Ukrajine u NATO-u
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala