- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rasplamsava se bitka unutar NATO: Amerika i Britanija protiv Francuske i Nemačke

© AP Photo / Vadim GhirdaGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
Pratite nas
Generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu najverovatnije će još jednom biti produžen mandat jer zemlje članice ne mogu da se dogovore ko će biti njegov naslednik. Ipak, najveće šanse ima kandidat SAD i Velike Britanije, smatra general Mitar Kovač.
Zemlje članice NATO naklonjene su opciji produžetka ovlašćenja generalnog sekretara Jensa Stoltenberga zbog nastalih poteškoća prilikom odobravanja kandidature njegovog naslednika, objavilo je britansko izdanje „Fajnenšel tajmsa“.

Ne zna se ko će naslediti Stoltenbera ali njegov tim pakuje kofere

Kako se navodi, produžavanje Stoltenbergovih ovlašćenja koja ističu 30. septembra može da postane kratkoročna kompromisna varijanta za članice NATO, pre izbora njegovog naslednika sledeće godine.
Verzija sa nastavkom punomoćja aktuelnog generalnog sekretara Alijanse posledica je toga što dva glavna kandidata na poziciju novog rukovodioca vojnog bloka, premijer Danske Mete Frederiksen i ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas, nisu mogli da dobiju jednoglasnu podršku.
Najveće zemlje članice NATO, uključujući SAD, smatraju da bi funkciju generalnog sekretara trebalo da zauzme bivši ili aktuelni šef vlade koji bi imao veći autoritet u očima svih članica. Izvori izdanja su dodali da Francuska i Nemačka i dalje naginju kandidaturi Frederiksenove, iako joj američki predsednik Džozef Bajden na sastanku 5. juna u Vašingtonu nije pružio „punu podršku“.
Sam Stoltenberg nezadovoljan je zbog nejasnog statusa njegove budućnosti. Istovremeno, članovi njegovog tima u Briselu već su počeli da se spremaju za povratak u svoje matične zemlje.

Amerika i Britanija protiv Francuske i Nemačke

NATO nije kompaktna organizacija po mnogim pitanjima, pa tako i po izboru novog generalnog sekretara, kaže za Sputnjik general-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma. Različiti kandidati za funkciju novog generalnog sekretara proizvod su različitih interesa vodećih sila NATO, dodaje Kovač.
„Jasno se prepoznaje jedna tendencija koju podržavaju Amerika i Velika Britanija i druga koju pokušavaju da afirmišu i promovišu druge vodeće zemlje NATO, pre svega Nemačka i Francuska i zemlje članice EU, koje nastoje da budu jedinstvene i u okviru NATO. Zbog ukrajinske krize i različitih interesa, verujem da je izgledna opcija da se na jedno vreme prolongira izbor novog generalnog sekretara i da se tim opravda to neslaganje, a da se onda u tom međuvremenu obave dodatne konsultacije i da se stvore preduslovi za izbor novog generalnog sekretara“.
Kovač dodaje da ako Frederiksenova i Volas ostanu jedini kandidati, prednost da bude izabran za novog generalnog sekretara NATO ima britanski ministar iza koga stoje SAD i Velika Britanija, ali ne isključuje mogućnost da u narednom periodu „ispliva“ i neki treći, za obe strane prihvatljiviji kandidat.

„Bajden još nije odlučio“

Kovač ističe da generalni sekretar nikad nije bio taj koji je kreirao politiku NATO kao organizacije, već da je bio tehničko lice odnosno menadžer koji upravlja tim sistemom.
„Ključne strateške odluke uvek su donošene u centrima odlučivanja a to su vodeće članice NATO, Amerika pre svih. Kad SAD zajedno sa Velikom Britanijom progura neku odluku kasnije je samo sprovodi generalni sekretar. Tako da je više to nadigravanje i lomljenje ruku koji se centar odlučivanja u okviru NATO najviše pita i mislim da će na kraju rešenje biti ono koje zagovaraju Amerika i Velika Britanija“, zaključio je Kovač.
Stoltenberg je trebalo da podnese ostavku 1. oktobra 2022. godine, a u martu ove godine lideri članica Alijanse doneli su odluku o produženju njegovog mandata do 30. septembra 2023. godine. Aktuelni generalni sekretar NATO-a 15. maja je potvrdio da namerava da ode sa te funkcije nakon isteka ovlašćenja.
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da Bajden još uvek nije odlučio čiju će kandidaturu podržati.
Jens Stoltenberg je na čelu NATO-a od 2014. godine.
Zastava NATO-a ispred sedišta organizacije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SVET
Mediji: Članice NATO-a ne mogu da odluče ko će biti novi generalni sekretar, Stoltenberg nezadovoljan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala