Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lučani na udaru velikih poplava – opasnost još nije prošla

Pratite nas
Nivo vode u opštini Lučani postepeno opada, međutim, opasnost još nije prošla. U ušće u Zapadnu Moravu istovremeno stižu vode iz reka Moravice, Skrapeža i Belice, tako da postoji mogućnost da ušće bude zaprečeno velikom količinom vode i da se ona vrati u kontrasmeru, upozorava načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani Zoran Vučićević.
Prema njegovim rečima, kiša je na teritoriji opštine Lučani prestala, a tokom noći nivo reke Belice u selu Viča opao je za oko pola metra. U Guči, vrhunac poplavnog talasa stigao je noćas i povukao se oko dva časa izjutra, dok je u Lučanima bio jutros oko 10.30.
Jučerašnje obilne padavine naročito su bile izražene u Gornjem Dragačevu, u Gornjem i Donjem Dupcu, Kaoni i Milatovićima, navodi Vučićević.
„To je prouzrokovalo bujične vode na potocima i rekama, kako prvog, tako i drugog reda. Došlo je do plavljenja stambenih i pomoćnih objekata, kao i poljoprivrednog zemljišta u Donjem Dupcu, Viči, Živicama, Guči, Turicama, Puhovu, Lisu, Ksrstacu, Đeraču i Dljinu“, ističe on.
Stambeni objekti poplavljeni su u osam domaćinstava, a jednu osobu spasilačke snage morale su da evakuišu.
„Velika je šteta pričinjena na nekategorisanim i opštinskim putevima prvog i drugog reda. Možda je pedeset kilometara tih puteva oštećeno. Imali smo štete i na mostovima; dva su mosta oštećena, a jedan je odnet. Ekipe javnih preduzeća „Dragačevo puteva“ i „Komunalca“ već danima su na terenu, od 30. maja, a već 5. juna, mi smo uveli vanrednu situaciju za 17 naseljenih mesta naše opštine“, naglašava Vučićević.
Pošto je jučerašnjim kišama zahvaćena celokupna teritorija opštine, na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, vanredna situacija proglašena je na celoj teritoriji opštine.
Na teritoriji oštine Lučani poplavljeno je oko 350 hektara poljoprivrednog zemljišta. Poplavljeni su zasadi maline, jagode i kupine, krompira i pšenice, kaže Vučićević.
Kolaps na putevima zbog nevremena - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
DRUŠTVO
Danas i sutra potop: RHMZ upozorava na obilne padavine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala