- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Gospodin Melounović

© AP Photo / Ashley LandisNikola Jokić i Majkl Meloun
Nikola Jokić i Majkl Meloun - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2023
Pratite nas
Nikola Jokić je najbolji igrač sveta, a tako ne bi bilo da nije Majkla Melouna. Nije Meloun naučio Jokića kako da koristi talenat, nije ga naučio da šutira ili dodaje, ali jeste nešto mnogo važnije: dao mu je slobodu. Slobodu da bude najbolji i da igra onako kako zna. Zato je, između ostalog, Meloun veliki trener.
Pokazao je razumevanje, ogromno košarkaško znanje i veliko srce. Nadasve, pokazao je da poznaje Nikolu, da ga istinski voli i poštuje. I da voli njegovu zemlju Srbiju u koju je nekoliko puta dolazio.
Sam je sebe u nekoliko navrata nazivao „Melounovićem“, a koliko je u dobrim odnosima sa braćom Jokić pokazuje i činjenica da su ga Strahinja i Nemanja bacali u vis posle finala NBA lige.
Meloun je na vreme shvatio kakvog igrača ima u timu i da samo treba da sagradi sistem oko njega. Kažemo „samo“, ali to nije nimalo lako. Pre svega Meloun je ušao u glavu Nikoli, shvatio kako Srbin razmišlja, da je porodičan čovek, da poseduje sistem vrednosti, te da za njega ne važe pravila kao kod Amerikanaca.
Shvatio je koliko Nikoli znači Sombor, shvatio je koliko Nikoli znače konji i konjske trke, a prošle godine je cela delegacija Denvera, od vlasnika do trenera, došla u Sombor da Nikoli uruči MVP priznanje.
Meloun sve ovo nije uradio proračunato, već prirodno. Jer i sam pokazuje drastične ljudske kvalitete.
Ako smo mi Srbi navikli da je većina protiv nas, da je sistem protiv nas, Meloun nije imao priliku za tako nešto. Ali, kao trener Denvera – jeste. I što je najvažnije, nije prećutao. Već govori glasno.
Recimo – o tome kako se u Americi ne priča dovoljno o Nikoli Jokiću i Denver Nagetsima.
„Pobedimo u prvoj utakmici plej-ofa, a svi pričaju samo o Lejkersima. Hajde da budemo iskreni, to je bio nacionalni narativ. Lejkersi su bili u redu. Gubili su 1:0 i nešto su smislili. Niko nije pričao o tome da je Nikola Jokić imao istorijski nastup, 13 tripl-dablova (misleći na plej-of), treći svih vremena. To što Nikola radi je neverovatno, ali narativ nije bio na Nagetsima. Nije se radilo o Nikoli. Narativ je bio o Lejkersima i njihovim prilagođavanjima. Eto, na kraju pušiš ono što staviš u lulu. Vratiš se i znaš šta, mi idemo na 2:0“, rekao je ranije Meloun, a na proslavi titule se pojavio upravo sa majicom na kojoj je pisalo: „Na kraju pušiš ono što staviš u lulu“.
Proslava titule Denvera bila je zaista interesantan događaj. Bilo je tu i pića i priče i potezanja interesantnih tema. Meloun je često svojim razdraganim ponašanjem bio u prvom planu, a ostali su pratili.
Istina, na Melouna su mnogi gledali kao na sina od bivšeg trenera, ali sada je on postao trenerski tata u NBA ligi. Šampion NBA lige sa ekipom kojoj nisu mnogi davali velike šanse.
Nije Melounu bilo lako, čak je i na paradi proslave titule zaplakao prilikom intervjua. Mnogo puta je istakao koliko se Denver borio protiv svih i na kraju je pobedio. Meloun gotovo da nije mogao da govori zbog plakanja.
„Nisam sumnjao nijednog momenta da ćemo doći do ovde. Nisam sumnjao nijednog momenta jer sam verovao ljudima sa kojima sam radio. Život je satkan od momenata. I sada sam toliko srećan, ne zbog mene, ne zbog igrača, već zbog navijača. Postoje navijači koji su navijali za Denver i ovo čekali 47 godina“, rekao je Meloun.
Nije hteo Meloun ni da ćuti. Dotakao se onih ružnih priča o tome kako Nikola Jokić navodno namešta statistiku da bi imao tripl-dablove. Tu priču započeo je Kendrik Perkins i vrlo lako na kraju koštao Srbina treće MVP titule u nizu.
„Vi znate da Nikola pumpa statistiku. Znate da nije uzeo treću MVP titulu jer nisu hteli da glasaju za njega. Nikola je igrač, njega znate, ali i njegova supruga Natalija i supruga i njegova braća, porodica - veliki su deo Denvera. Hajde jedan aplauz za njih“, rekao je Meloun.
Ili bolje da kažemo – Melounović.
Pravi čovek na pravom mestu u pravo vreme.
Parada pobednika u Denveru - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
SPORT
Jokić sa ćerkom predvodio šampionsku paradu pred 100.000 ljudi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala