- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Mitraljez kord na poligonu za obuku u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Snage Kijeva otvorile vatru na misiju IAEA dok se vraćala u Ukrajinu

Pratite nas
U toku je 477. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Iznad Krima oboreno devet ukrajinskih dronova. Afrički lideri stigli u Ukrajinu s idejom da promovišu mirno rešenje sukoba. Ruska vojska odbila pet napada ukrajinskih snaga u donjeckom pravcu, oborena dva ukrajinska aviona Su-27.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 15.06.2023
Španija će predati Ukrajini poljsku bolnicu i 20 oklopnih transportera, izjavila je ministarka odbrane ove zemlje Margarita Robles.
Španija će takođe poslati četiri tenka „leopard“ 2A4 „koji su bili na remontu“ i poljsku bolnicu „rol 2 plus“. Pre isporuke planirano je da ukrajinski vojnici prođu obuku u Španiji.
22:30 15.06.2023
Vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo izjavio je da je kijevski režim pokušao da ga ubije prošlog petka, ispalivši više od 10 visokopreciznih raketa.
„Prošlog petka, 9. juna, po zločinačkom nalogu načelnika vojnoobaveštajne službe Ukrajine Kirila Budanova i njegovog takozvanog ‘šefa’ Vladimira Zelenskog, marionetski kijevski režim priredio je na mene pravi lov, ispalivši više od deset visokopreciznih engleskih raketa na mesta mojih navodnih lokacija u Hersonskoj oblasti“, napisao je Saldo na svom Telegram kanalu.
Prema Saldovim rečima, prilikom granatiranja povređeni su civili.
„Uništeni su i spaljeni punktovi za privremeni smeštaj evakuisanih lica u Železnom Portu i na Arabatskoj strelki. Ovim su vođe kijevskog režima još jednom pokazale svoje nacističko, mizantropsko lice“.
21:46 15.06.2023
Finska sprema novi, 17. paket vojne pomoći Ukrajini, rekao je ministar odbrane te zemlje Anti Kajkojen posle sastanka ministara odbrane država-članica NATO u Briselu.
21:31 15.06.2023
Borci „Ahmata“ kontrolišu tok oslobođenja grada Marjinka u DNR i on će uskoro biti potpuno oslobođen, izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.
„Vrlo brzo, čim naše trupe potpuno zauzmu ovo naselje, granatiranje Petrovskog okruga Donjecka će prestati, jer artiljerija Oružanih snaga Ukrajine jednostavno neće dosezati do njega. To će takođe omogućiti da se približimo momentu kada ćemo opkoliti Avdejevku“, napisao je Kadirov na svom Telegramu.
21:13 15.06.2023
Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na misiju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) predvođenu generalnim direktorom Rafaelom Grosijem, dok se vraćala u Ukrajinu, došlo je do okršaja, izjavio je savetnik generalnog direktora koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karčaa.
Prema njegovim rečima, Grosi je već stigao u grad Zaporožje, sačekali su da se borba završi, nema žrtava.
19:12 15.06.2023
Ukrajinska vojska u poslednja 24 sata nekoliko puta je pokušala da pređe u ofanzivu kod mesta Makarovka u DNR, ali ruska vojska je odbila sve napade, rekao je v.d. lidera DNR Denis Pušilin za Sputnjik.
18:54 15.06.2023
Američki senatori predstavili su predlog zakona koji predsedniku Džozefu Bajdenu daje pravo konfiskovanja i predaje zamrznutih suverenih aktiva Rusije Kijevu.
Predlog zakona čiji su glavni autori republikanac Džim Riš i demokrata Šeldon Vajthaus ima za cilj „pružanje Ukrajini dodatne pomoći na račun imovine, koja je konfiskovana od Centralne banke Rusije i drugih suverenih aktiva Rusije“, navodi se u saopštenju Odbora za inostrane poslove Senata.
Prema rečima republikanca Riša, „tokom rata velikih razmera Rusije protiv Ukrajine koji traje duže od godinu dana, u celom svetu je zamrznuto više od 300 milijardi dolara ruskih suverenih aktiva, te je jedino ispravno učiniti tako da novac ruske Vlade u SAD bude zaplenjen i predat Ukrajini radi obnove“.
Prema tekstu predloga zakona, američkom predsedniku se zabranjuje oslobađanje ruske imovine od zaplene sve do potpunog završetka specijalne operacije Rusije u Ukrajini i konačne isplate kompenzacija Moskve Kijevu.
Predlog zakona takođe sadrži poziv da se zajedno sa stranim partnerima oformi međunarodni kompenzacioni mehanizam u svojstvu dodatnog instrumenta za predaju konfiskovanih sredstava za obnovu Ukrajine.
17:21 15.06.2023
Oružane snage Ukrajine prebacuju dodatne rezerve u Marjinku kako bi držale grad i nastavile sa granatiranjem Donjecka, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin za Sputnjik.
17:21 15.06.2023
Načelnik vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov, koji je ranjen u ruskom raketnom napadu 29. maja, u teškom je stanju i nalazi se u bolnici Bundesvera u Berlinu, rekao je za Sputnjik pripadnik ruskih snaga bezbednosti pozivajući se na izvore u ukrajinskoj obaveštajnoj službi.
Kako je naveo, u ruskom napadu na sedište obaveštajne agencije u Kijevu pogođena je prostorija pored kabineta Budanova. Njega su izvukli iz ruševina i helikopterom prebacili u vojnu bazu u Žešovu u Poljskoj gde je specijalno sleteo američki vojni avion za evakuciju.
Informacije o tom letu sačuvane su u istoriji letova servisa „Flajtrejdar“.
Budanov se u javnosti ne pojavljuje upravo od 29. maja.
U bolnici nemačke vojske u Berlinu su za Sputnjik rekli da nemaju pacijenta sa takvim imenom i prezimenom.
16:59 15.06.2023
Zemlje Evropske unije već su obučile 24 hiljade ukrajinskih vojnika i ta cifra će se povećavati, izjavio je vrhovni predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.
On je na dvodnevnom sastanku šefova Ministara odbrane članica NATO-a dodao da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu.
16:38 15.06.2023
Danska i Holandija su sklopile ugovor o isporuci 14 tenkova "leopard 2" Ukrajini, prenose mediji.
16:33 15.06.2023
Ukrajinski saveznici obučili su gotovo 60 hiljada vojnika Oružanih snaga Ukrajine, a još 6 hiljada trenutno se obučava uz učešće 33 zemlje na tri kontinenta, saopštio je na brifingu načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD, general Mark Mili.
On je istakao da su SAD obučile više od 11 hiljada pripadnika ukrajinskih snaga.
15:47 15.06.2023
Postoji pretnja od direktnog napada na Zaporošku nuklearnu elektranu koji bi mogle da izvedu ukrajinske snage, kijevski režim se ponaša kako želi, izjavio je novinarima generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
On je dodao da će Rusija tražiti od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da podrži apele ruske strane da kijevski režim prestane sa granatiranjem infrastrukture koja se odnosi na Zaporošku nuklearku.
Prema njegovim rečima, poseta generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija odlagana je krivicom Kijeva.
Lihačov je najavio da „Rosatom“ razmatra mogućnost da sledeće nedelje bude održan sastanak sa rukovodstvom IAEA o nuklearki, mesto i vreme se još utvrđuju.
Generalni direktor je takođe naglasio da će Zaporoška nuklearka biti ugrožena sve dok Kijev ne počne da ispunjava „pet bezbednosnih postulata “ direktora IAEA.
„Grosi se tokom kontrole nuklearke uverio da njen kolektiv u potpunosti osigurava njenu bezbednost“, istakao je Lihačov.
15:15 15.06.2023
Voda koja je izašla iz akumulacionog jezera usled rušenja gornjeg dela Kahovske HE spušta se ka obalama Rumunije i Bugarske, saopštio je v.d. gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
15:13 15.06.2023
Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
14:20 15.06.2023
Najbrutalnija ofanziva sa „maksimalnim ubijanjem Rusa” jedini je mogući scenario za Ukrajinu, jer bi bilo kakvi mirovni pregovori doveli do promene postojećeg režima u zemlji, kaže Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.
"Nema planova da se malo povučemo, a zatim sednemo za pregovarački sto. Postoji samo jedan plan – maksimalno brutalno napredovanje sa maksimalnim ubistvom Rusa na ovoj ruti", rekao je Podoljak, govoreći ukrajinskim medijima.
„Ovo nije neki radikalni scenario, to je jedini mogući scenario za Ukrajinu – da dođe do granica 1991. godine“, dodao je on.
„Ne možemo negde da stanemo i kažemo, hajde da razmislimo i razgovaramo“, rekao je Podoljak.
Prema njegovom mišljenju, ako linija razgraničenja prođe kroz teritoriju koju Kijev smatra svojom, Ukrajina će se pretvoriti u „marionetsku silu“.
"Odnosno, ostaviće ime, brend „Ukrajina“, ali će postojati potpuno drugi narod, druga vlada“, dodao je on.
13:04 15.06.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
🔹 Oružane snage Rusije u području Kamiševahe DNR pogodils u komandni centar 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine;
🔹Tokom borbi na donjeckom pravcu likvidiramo je oko 340 ukrajinskih vojnika;
🔹Ruske trupe su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu;
🔹Ruske trupe su uništile skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;
🔹Oružane snage Rusije uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Novomihajlovke, Novgorodskog i Slavnog u DNR;
🔹Oružane snage Rusije uništile su dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u pravcu Kupjanska;
🔹Oružane snage Rusije oborile su dva ukrajinska aviona Su-27 u DNR.
11:09 15.06.2023
Šef IAEA Rafael Grosi stigao je na teritoriju Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija. On će danas posetiti Zaporošku nuklearku.
10:59 15.06.2023
Predsednici Južnoafriče republike, Zambije i Komorskih ostrva krenuli su u mirovnu misiju u Ukrajinu, prenosi list Rzeczpospolita (Republika)
„Predsednici Južnoafričke republike, Zambije i Komorskih ostrva posetiće u četvrtak Varšavu, odakle će otići u Kijev u mirovnu misiju“, navodi se u tekst.
Napominje se da će se poljski predsednik Andžej Duda sastati sa šefovima ovih država u četvrtak popodne.
Istovremeno, ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasilij Zvarič, na koga se list poziva, rekao je da će se Vladimir Zelenski u Kijevu sastati sa predsednicima afričkih zemalja.
09:21 15.06.2023
Rojters je napravio anketu među zapadnim stručnjacima o tome kako teče kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine. Evo nekoliko ključnih zaključaka:
- obe strane nastoje da iscrpe resurse protivnika
– rizik za Ukrajince je da će, pre nego što stignu na rusku liniju odbrane, pretrpeti velike gubitke i da će biti suviše teško da je probiju.
– glavna linija ruske odbrane ima dubinu od 10-15 kilometara
– Ukrajina ne može da iznenadi protivnika, ali će se potruditi da postigne operativno i taktičko iznenađenje uz pomoć maskiranja i dezinformacija.
- do sada su samo tri od 12 jurišnih brigada, obučenih za ofanzivu, učestvovale u neprijateljstvima na jugoistoku.
- 5-6 dana nakon početka glavne faze kontraofanzive izgleda da je sve stalo. Zamah koji su Oružane snage Ukrajine imali u prvih nekoliko dana „suštinski je nestao“.
– Ukrajina bi mogla da izgubi i do 15 odsto svojih vozila Bredli i nekoliko procenata svojih Leoparda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala