- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Simor Herš: Nulandova bi mogla doći na mesto zamenika državnog sekretara SAD

© AFP 2023 / PRAKASH MATHEMAZamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland
Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland mogla bi da preuzme funkciju prvog zamenika nakon što Vendi Šerman napustila tu funkciju 30. juna, izjavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
„Vendi Šerman je podnela ostavku, a njen poslednji dan na funkciji je 30. jun. Njen odlazak praktično je izazvao paniku u Stejt departmentu zbog osobe koju će, kako mnogi tamo strahuju, izabrati da je zameni: Viktorija Nuland“, navodi se u materijalu objavljenom na Heršovoj stranici na platformi „Substack“.
Prema Heršovim rečima, „jastrebovski“ odnos prema Rusiji i antipatija prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „savršeno su u skladu“ sa stavovima američkog predsednika Džozefa Bajdena.
Novinar je takođe primetio da sama Vendi Šerman „teško da će podeliti“ sa javnošću svoje mišljenje o svom nasledniku na mestu zamenika državnog sekretara SAD.
Ranije je Herš optužio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da podstiče sukob u Ukrajini i mržnju prema Rusiji.
Blinken je 12. maja potvrdio da njegova prva zamenica Vendi Šerman odlazi u penziju krajem juna. Senat američkog Kongresa odobrio je njenu kandidaturu za mesto prvog zamenika državnog sekretara u aprilu 2021. godine. Šermanova je prva žena koja je postavljena na ovu funkciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala