- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Kijev će objasniti Belgiji uzroke upotrebe zapadnog oružja u Belgorodskoj oblasti

© Sputnik / Taisiя Liskovec / Uđi u bazu fotografijaPosledice napada ukrajinske diverzantske grupe u Belgorodskoj oblasti
Posledice napada ukrajinske diverzantske grupe u Belgorodskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Ukrajina će sprovesti istragu o upotrebi oružja koje je isporučila Belgija u napadima diverzanata u Belgorodskoj oblasti i obavestiće Brisel o njenim rezultatima, saopštila je agencija Belga, pozivajući se na izvore.
„Istraga je već počela“, rekao je sagovornik agencije.
Brisel je Kijevu prvo uputio zvaničan zahtev u kojem je zatražio da se razjasne okolnosti upotrebe oružja belgijske proizvodnje u napadima u Belgorodskoj oblasti, ali ga je ukrajinska strana ostavila bez reakcije. Zatim je belgijska ministarka odbrane Ludivin Dedonder odlučila da o ovom pitanju razgovara sa ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikovom na ministarskom sastanku kontakt grupe za Ukrajinu u Briselu.
Kasnije je i belgijski ambasador u Kijevu dobio instrukciju da „podseti Ukrajinu na principe po kojima joj se isporučuje oružje“ i izrazi zabrinutost zbog situacije, odnosno, da je zapadno oružje koje se isporučuje Ukrajini namenjeno isključivo za odbrambene svrhe na ukrajinskoj teritoriji.
Skandal je izbio nakon objave u „Vašington postu“ u kojoj se navodi da su teroristi koji su napali Belgorodsku oblast krajem maja koristili vozila i oružje iz zapadnih zemalja. Konkretno, koristili su puške belgijske i češke proizvodnje i najmanje jedan protivoklopni sistem AT-4, koji koriste Oružane snage SAD. Prema informacijama koje je list dobio od američkih plaćenika koji se bore u Ukrajini, ukrajinskoj vojsci i militantima izdaju se puške „BREN“ i „SCAR“.
Krajem maja ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa ušla je na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, nakon čega je u regionu uveden režim protivterorističke operacije. Kasnije je Ministarstvo odbrane saopštilo da su diverzantske grupe poražene.
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2023
RUSIJA
Moskva uputila protest Briselu: Diverzanti koristili belgijsko oružje u Belgorodskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala