Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

EU i SAD pozvale sve strane da preduzmu korake za deeskaliranje situacije

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije
Zastave Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
EU i SAD su zabrinute zbog kontinuirano napete situacije na severu KiM pa su pozvale sve da preduzmu radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije.
„Pozivamo sve da se maksimalno uzdrže, da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji ili zastrašivanja. Radimo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na nalaženju političkog rešenja, kako bi se smanjile tenzije i dogovorio dalji put u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica“, navodi se u dokumentu EU u koji je Tanjug imao uvid.
Kako se ističe, EU i SAD pozdravljaju uveravanja rukovodstva tzv. Kosova kojima se potvrđuje da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa KiM zbog učešća u mirnim protestima i barikadama.
Istovremeno, dodaje se u dokumentu, mora da se poštuje vladavina prava, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće biti tolerisan.
„SAD će podržati rad EU preko njene misije vladavine prava na KiM (Euleks). Euleks će u skladu sa svojim mandatom nastaviti da pomno prati sve istrage i postupke koji iz njih proizilaze, kako bi se unapredilo poštovanje ljudskih prava“, stoji u dokumentu.
Ovo posebno obuhvata garancije za fer suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman pripadnika nevećinskih zajednica na KiM.
Takođe, EU i SAD očekuju da se Priština i Beograd vrate podsticanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana.
„Sve obaveze iz dijaloga moraju u potpunosti, bez odlaganja, da se sprovedu“, ističe se u dokumentu.
 Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SRBIJA
Vučić: Plašim se da smo prešli Rubikon — Kurti želi rat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala