- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski stručnjak: Rusija zbog sankcija neće podići belu zastavu i odustati od ciljeva u Ukrajini

© AP Photo / Alex BrandonBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2023
Pratite nas
Sankcije utiču na rusku ekonomiju, ali ipak ne onako kako su to predvideli stručnjaci 2022. godine, izjavio je bugarski ekonomista Grigor Sarijski u intervjuu informacionom sajtu „Pogled“.
Prema rečima stručnjaka, Rusija je postala objekat hiljade sankcija, iako je tempo opadanja njene privrede nekoliko puta niži od prognoziranog.
Sankcije, uveren je ekonomista, neće naterati tu zemlju da odustane od svojih ciljeva u aktuelnom sukobu u Ukrajini.
On smatra da važnu ulogu u prevazilaženju sankcija ima i specifična ruska kultura, kao i poseban model upravljanja u Rusiji, odnosno, Rusija ima rezerve pomoću kojih može da prebrodi ovaj krizni period.
„To je zato što su ti procesi o kojima govorimo – izolacija određene nedolarske zone, jačanje integracije zemalja Globalnog juga – znače da će Rusija pre ili kasnije moći da dobije neki ozbiljniji ekonomski podsticaj za njen razvoj“, ocenio je Sarijski.
Stručnjak ističe da se sankcijama ovakva zemlja ne može uplašiti, a još manje je moguće prinuditi nuklearnu državu da podigne belu zastavu i odustane od svojih vojnih ciljeva.

„Kao što znate, ovo su dva glavna cilja: ne radi se o zauzimanju teritorija, već o tome da se ne dopusti preuzimanje Krima, zahvaljujući čemu bi Zapad mogao da dobije kontrolu nad celim Crnomorskim regionom. Stvaranje neke bufer zone između NATO zemalja i država Istočnog bloka je upravo ono što Alijansa pokušava da eliminiše“, zaključio je Sarijski.

Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
REGION
Bugarski političar: Uvlače nas u rat sa Rusijom i od nas prave drugu Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala