- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lansiranje rakete Kalibar iz podmornice - Sputnik Srbija

UŽIVO Zaporoški pravac: Ukrajinske snage tokom kontraofanzive nisu napredovale ni koraka

Pratite nas
U toku je 476. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Snažne eksplozije su odjeknule u Odesi. Danska je izrazila želju da obučava ukrajinske pilote. Sukob u Ukrajini će se uskoro okončati, za to postoje veliki preduslovi, saopštio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:12 14.06.2023
Kijevske vlasti nisu zainteresovane za nuklearnu bezbednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je za televiziju „Rusija 24“ savetnik generalnog direktora koncerna „Rosenergoatom“ Renat Karča.
„Za kijevski režim, za njihove sponzore i one koji pišu scenario za njihovo ponašanje, jer ukrajinski režim je odavno prestao da bude tema, nuklearna bezbednost je najmanje interesantna, tako da postoji mnogo imitacija oko nuklearne bezbednosti“, objasnio je Karča.
21:44 14.06.2023
Poljska ima velike šanse da postane centar za održavanje američkih tenkova „ejbrams“ i drugih koji se nalaze širom Evrope, rekao je ambasador te zemlje pri NATO Tomaš Šatkovski tokom panel-diskusije na medijskoj platformi „Defense One“.
20:02 14.06.2023
Ruski vojnici naučili su kako da obaraju rakete „hajmars“ i „storm šedou“, ali su ove druge posebno problematične, izjavio je v.d. gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
On je napomenuo da rakete „storm šedou“ imaju veći radijus dejstva. Prema njegovim rečima, u proseku se obori oko 50 odsto ovih raketa.
„Raketa je savremena, iako nije najnovija, ali je dovoljno brza, leti ispravno, različitim brzinama, na različitim visinama, menja režime, tako da je nije lako oboriti“, objasnio je Balicki.
19:52 14.06.2023
Vojni tribunal trebalo bi da sudi generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu i njegovim kolegama zbog isporuke oružja Ukrajini, smatra vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.
„Stoltenberg može da priča šta mu odgovara. A sve tačke na koje šalju svoje rakete i gde daju svoje oružje su poznate... I Stoltenberg i sve takve ‘kolege’ potpadaju pod vojni tribunal, jer su počinili ratni zločin“, istakao je Saldo na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
19:38 14.06.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
19:36 14.06.2023
Sistem za elektronsko ratovanje omogućio je da se ruske snage izbore sa napadom bespilotnih letelica tokom kontraofanzive ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora oblasti Evgenije Balicki.
On je istakao da su odlično radile inženjerijske jedinice, kao i snage za elektronsko ratovanje, koje su prizemljile ukrajinske bespilotne letelice.
18:04 14.06.2023
Ukrajinske snage tokom kontraofanzive u zaporoškom pravcu nisu napredovale ni koraka u sivoj zoni, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
Prema njegovim rečima, borbe se trenutno vode na uzvisini iznad Vremevke, na granici Zaporoške oblasti i DNR.
On je dodao da su na liniji fronta u regionu izgrađena veoma ozbiljna utvrđenja.
„Pitao sam predsednika, on se lično uključio u nabavku ‘korneta’ (prenosiva protiv-oklopna vođena raketa), dali su nam 20 ‘korneta’ po direktnom naređenju Vladimira Vladimiroviča (Putina). Dobili smo i sisteme ‘zoopark’ (radarski sistem za izviđanje i kontrolu paljbe)“, precizirao je Balicki.
17:38 14.06.2023
Delegacije zapadnih zemalja-članica OEBS-a napustile su sednicu kada je ruska strana počela da pokazuje fragmente rakete „hajmars“ kojima Ukrajina granatira Donjeck, saopštio je za Sputnjik šef delegacije na pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.
„Prema našim procenama, to je dokaz da im je jednostavno nepodnošljivo da slušaju realne činjenice koje potvrđuju umešanost Zapada u ratne zločine Ukrajine…. Lakše je pobeći i ostaviti bez odgovora naša pitanja. Tako su oni uradili. Ta situacija ponovo potvrđuje da zapadne zemlje nisu samo sponzori, nego i saučesnici haosa koji Kijev pravi u Donbasu devet godina“, rekao je Gavrilov.
Prema njegovim rečima, Rusija je pokazivanjem delova granata želela da pokaže da Evropljani povlađuju toj nehumanoj politici.
16:46 14.06.2023
U jednoj od zemalja Istočne Evrope biće otvoren centar za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16, saopštilo je Ministarstvo odbrane Holandije.
„Holandija i neke druge evropske zemlje rade na tome da što pre započne obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16. Istovremeno se radi na otvaranju centra za obuku u jednoj od zemalja Istočne Evrope“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
16:42 14.06.2023
Odred raketnog sistema „smerč“ grupe snaga „Centar“ je u limanskom pravcu uništio mesto koncentrisanja ukrajinske tehnike, saopštio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
On je dodao da je avijacija grupe uništila tri punkta privremene dislokacije Oružanih snaga Ukrajine, uporište i mesto koncentrisanja tehnike, a odred sistema „verba“ uništio je bespilotnu letelicu „furija“.
15:50 14.06.2023
Sukob u Ukrajini neće se skoro završiti, to pokazuju vojna pomoć Kijevu i „duboko prisustvo“ Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Peter Sijarto.
„Vojna pomoć Ukrajini, odsustvo bilo kakvog pokreta na obe strane za okončanje sukoba, obuka ukrajinskih vojnika u evropskim zemljama i ‘duboko prisustvo’ Sjedinjenih Američkih Država u ratu pokazuju da se rat neće završiti u najskorije vreme“, rekao je Sijarto za tursku agenciju Anadolija.
Sijarto je dodao da Ukrajina ne može da se bori protiv Rusije bez vojne pomoći SAD, istakavši da „postizanje održivog mira zavisi od dogovora između Vašingtona i Moskve“.
15:24 14.06.2023
Brana Kahovske hidroelektrane, oštećena u napadu ukrajinskih trupa, moći će da se popravi, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na marginama Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.
„Čim se voda povuče, izvršićemo merenja. Brana na Kahovskoj HE moći će da se obnovi“, rekao je on, napominjući da u ovom trenutku nije aktuelan zadatak proizvodnje električne energije.
Saldo je dodao da su troškovi obnove hidroelektrane procenjeni na 200 milijardi rubalja (više od dve milijarde evra), a radovi će moći da se pokrenu nakon prestanka borbenih dejstava.
14:31 14.06.2023
Linija bezbednosti za regione Ruske Federacije biće pomerana u skladu sa tim kako Ukrajina bude dobijala više dalekometnog naoružanja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Radi se o tome da se sa teritorije koju kontroliše kijevski režim granatira, bombarduje civilna infrastruktura, kuće i ostalo. Da bi se osigurala bezbednost, kako kijevski režim bude dobijao sofisticiranije i dalekosežnije oružje, moraće se vojna infrastruktura pomeriti na sanitarnu distancu kako bi se osigurala bezbednost građana“, rekao je Peskov.
Ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa ruskim ratnim reporterima koji prate tok specijalne operacije, nije isključio stvaranje „sanitarne zone“ za zaštitu od ukrajinskog granatiranja.
14:07 14.06.2023
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće u subotu 17. juna u Peterburgu sa delegacijom sedam afričkih lidera o inicijativi za mirno rešavanje krize u Ukrajini, izjavio je Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.
Dan ranije, 16. juna, afrička delegacija će u Kijevu razgovarati sa rukovodstvom Ukrajine.
13:56 14.06.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Oružane snage Rusije izvele su uspešne napade visokopreciznim oružjem na rezerve ukrajinske vojske i stranih plaćenika, kao i na skladišta municije;
- Više od 5.100 oruđa terenske artiljerije i minobacača Oružanih snaga Ukrajine uništila je ruska vojska od početka sprovođenja specijalne operacije;
- Oružane snage Rusije likvidirale su u pravcu Donjecka više od 205 ukrajinskih vojnika;
- Ruske snage su na području grada Zaporožja uništile radar za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva P-18;
- Vojska Rusije uništila je skladište municije Oružanih snaga Ukrajine na području Severska Malog i Časova Jara u DNR;
- Oružane snage Rusije odbile su napade dve motorizovane pešadijske čete ukrajinske vojske na Vremjovskom vistupu na području naselja Makarovka u DNR;
- Oružane snage Rusije uništile su u pravcu Hersona gotovo 50 vojnika i samohodni top „akacija“ Oružanih snaga Ukrajine;
- Oružane snage Rusije odbile su napade dve četne taktičke grupe ukrajinske vojske na području naselja Prečistovka u DNR;
- Vojska Rusije je tokom prethodnog dana likvidirala gotovo 60 vojnika, samohodni top „gvozdika“ i „grad“ Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
- Ruske snage su tokom prethodnog dana zaustavile aktivnost tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe je u pravcu Kupjanska;
- Oružane snage Ukrajine nastavile su napade u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu i pretrpele značajne gubitke u ljudstvu i tehnici;
- Od 4. juna oko 7, 5 hiljada pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ubijeno je ili ranjeno tokom napada u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu;
- Oružane snage Ukrajine su u toku proteklog dana izgubile više od 800 ljudi i 20 tenkova u pravcu Zaporožja i Južnog Donjecka;
- PVO sredstva su tokom proteklog dana presrele 2 rakete „storm šedou“, 4 projektila „hajmarsa“, oborile oko 20 dronova;
- Skladište artiljerijske municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine uništeno je u Zaporoškoj oblasti, Ruska vojska sprečila je napad jedinica 128. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Žerebjanke u Zaporoškoj oblasti.
13:14 14.06.2023
Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin smatra da trajanje kontraofanzive ukrajinskih trupa direktno zavisi od sposobnosti Zapada da pruži pomoć u tehnologiji, ukrajinska strana je već naišla na poteškoće.

"Teško je ovde prognozirati. To zavisi od niza faktora, ne govorim o akcijama ili željama ukrajinskog režima, govorim o slanju opreme i drugoj pomoći zapadnih zemalja. Koliko će dugo oni pomagati, koliko će brzo moći da reše probleme koji su sada već nastali kao deo kontraofanzive ukrajinskog režima – od toga će zavisiti razmere svega što se dešava“, rekao je Pušilin novinarima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Peterburgu.

11:57 14.06.2023
Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin upravo je razgovarao sa poslanikom Adamom Delimhanovim o kojem su mediji pisali da je ranjen, pa čak i poginuo u zoni specijalne operacije.
„Volodin nam je rekao o svom kolegi: upravo smo razgovarali sa Adamom Delimhanovim. On je živ i zdrav“, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Kuznjecov, član Odbora za odbranu Dume.
Čečenski lider Ramzan Kadirov je napisao ranije da nije uspeo da stupio u kontakt sa Delimhanovim, koji se smatra njegovom "desnom rukom".
11:24 14.06.2023
Sukob u Ukrajini će se uskoro završiti, za to postoje veliki preduslovi, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

„U Ukrajini ćemo okončati ovaj rat. Za to već postoje veliki preduslovi. Ali onda će nam ti sumanuti ljudi sa Zapada koji su izgubili razum stvarati mnogo problema“, rekao je Lukašenko televiziji „Rusija 1“.

Ali ako zapadne zemlje pređu granice, „jako će ih zaboleti“, dodao je on.
Prema rečima predsednika, ukrajinska strana trpi velike gubitke, dok se Rusija mobilisala i naučila da ratuje. O tome, po njegovom mišljenju, svedoči uništeni nemački tenkovi Leopard tokom ukrajinske kontraofanzive.
Takođe je istakao da ruski lider Vladimir Putin nikada nije tražio od Minska da se pridruži specijalnoj vojnoj operaciji. Ali, uverio je Lukašenko, Belorusi neće dozvoliti da se Rusima puca u leđa – i to bi bila uloga Belorusije u sukobu.
Međutim, u slučaju agresije iz Kijeva, republika će imati dovoljno snage da odgovori, dodao je on.
10:54 14.06.2023
Ruske oružane snage na jednom od sektora fronta u Zaporoškoj oblasti zaustavile su novi napad ukrajinske vojske, rekao je Sputnjiku šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Neprijatelj je rano jutros na jednom od sektora fronta pokušao da napadne naše položaje uz pomoć tenkova i pešadije, ali je otkriven i uništen“, rekao je Rogov.
On je istakao da je sprečeno pregrupisavanje ukrajinskih snaga na frontu.
10:52 14.06.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala