- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO najavio dugoročni plan pomoći Ukrajini

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg najavio je da će na sastanku ministara odbrane Alijanse biti razmotren plan dugoročne vojne pomoći Ukrajini.

„Razgovaraćemo o višegodišnjem paketu pomoći za Ukrajinu kako bismo se uverili da Ukrajina može sama da se zaštiti u dugoročnoj perspektivi i da pređe sa sovjetskih standarda na naše i da reformiše sektor odbrane. Mi moramo da budemo sigurni da će Ukrajina posle rata imati pouzdane garancije bezbednosti i da Rusija ne može ponovo da krene u napad“, rekao je Stoltenberg na pres konferenciji uoči sastanka ministara odbrane.

Takođe, na sednici grupe za nuklearno planiranje biće razmotreno pitanje raspoređivanja nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Belorusije, dodao je on.
Kako je rekao, dvodnevni sastanak ministara odbrane počeće sednicom Kontakt grupe za isporuke oružja Ukrajini i komisije NATO-Ukrajina.
On je potvrdio neizbežnost gubitak zapadne tehnike koju koriste ukrajinske snage, napominjući da će detaljnu informaciju o tome očekuju sutra od ukrajinskog ministra odbrane Alekseja Reznikova.
„Kada je u pitanju kontraofanziva velikih razmera naravno da će biti gubitaka a to se odnosi i na tehniku NATO“, naveo je šef NATO.
Ministri odbrane će razmotriti i obuku ukrajinskih pilota što će otvoriti mogućnost za isporuku Kijevu aviona F-16.
Prema njegovim rečima, članice NATO će na predstojećem samitu u Viljnusu usvojiti plan o razmeštanju više od 300.000 vojnika na teritoriji Alijanse uz podršku iz vazduha i sa mora.

„Alijansa će usvojiti plan ..o razmeštanju više od 300.000 vojnika uz podršku vazdušnih i pomorskih snaga“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije uoči početka dvodnevnog sastanka ministara odbrane Alijanse u Briselu.

Samit u Viljnusu održava se 11. i 12. jula.
Generalni sekretar nije isključio da će na samitu u Viljnusu biti postignut dogovr o članstvu Švedske.
„Verujem da je to moguće….naporno radimo u tom pravcu“, rekao je šef NATO i dodao da u svakom slušaju Švedska treba da postane deo Alijanse što pre.
On je dodao da Alijansa nema nameru da se transformiše u globalni savez i da prima nove članove, kao što su azijske zemlje.
„NATO jeste i planira da ostane evroatlantski savez, ne nameravamo da se transformišemo u globalnu organizaciju i da primamo nove članove iz Azije", rekao je on na pitanje novinara iz Kine.
Ponovio je da NATO ostaje odbrambeni savez.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: U toku napad ukrajinskih snaga iz četiri pravca, bez uspeha, gubici katastrofalni
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala