- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Obilježen Dan Rusije u Crnoj Gori, ruski ambasador poslao snažnu poruku /foto/

© Sputnik / Boban NovovićObeležen Dan Rusije u Crnoj Gori
Obeležen Dan Rusije u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Na Plavnici je održan prijem povodom Dana Rusije, a ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov je na svečanosti poručio da je Ruska Federacija danas jaka i samopouzdana država koja brani svoj suverenitet i podsetio na rusku poslovicu da je stari prijatelj bolji od dva nova.
Nakon intoniranja ruske i crnogorske himne, ambasador Rusije u Crnoj Gori je izjavio da je 12. jun tačka odbrojavanja najnovije istorije ruske države i jedan od važnih datuma istorije ruske državnosti.
„Ovog dana sa ponosom se sjećamo pobjeda i postignuća mnogih pokoljenja naših predaka koji su uporno gurali našu zemlju naprijed ka boljoj budućnosti, a nijesu zaboravljali prošlost... Naše tradicije duhovni temelji i moralne vrijednosti su se stvarali i jačali vjekovima, i sve to ujedinjuje naš višenacionalni narod i danas. Kao što je rekao istaknuti ruski filozof Ivan Iljin: ‘Biti Rus znači vjerovati u Rusiju onako kao što su u nju vjerovali svi veliki ruski ljudi, svi njeni geniji i njeni graditelji. Samo na ovoj vjeri možemo utvrditi našu borbu za Rusiju i našu pobjedu‘“, rekao je Maslenikov.
On je istakao da je Ruska Federacija danas jaka i samopouzdana država koja brani svoj suverenitet i demonstrira ujedinjenost društva pred izazovima koji stoje pred njom.
„Naša zemlja je jedan od ključnih igrača na međunarodnoj areni, stalna članica Savjeta bezbijednosti UN, vodi odmjerenu politiku, vodeći računa o svojoj posebnoj odgovornosti u očuvanju međunarodnog mira i bezbijednosti”, poručio je Maslenikov.
Ambasador Maslenikov je naveo da u ovim prekretnim vremenima Rusija teži ka stvaranju harmoničnog i pravednog multipolarnog svjetskog poretka zasnovanog na ravnopravnoj saradnji i daje ozbiljan doprinos očuvanju strateške stabilnosti, globalne ravnoteže, sprečavanju spoljnjeg diktata i hegemonije

„Naša zemlja ne vodi politiku ka izolaciji, nema nikakvih predrasuda i neprijateljskih namjera prema drugim zemljama, otvorena je za konstruktivno partnerstvo na načelima ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja interesa”, poručio je Maslenikov.

Ambasador je ukazao da je u uslovima spoljnih pritisaka ruska ekonomija pokazala održivost i pozitivnu dinamiku — raste spoljnotrgovinska razmjena zemlje, razvoj savremene infrastrukture, jača se tehnološki suverenitet, svemirska i IT tehnologija, vještačka inteligencija, napredna zelena tehnologija....
„Kao što se već to dešavalo u ruskoj istoriji, poteškoće nas čine još jačim”, poručio je Maslenikov.
Ambasador je podsjetio na Berlinski kongres, kada je uz aktivno učešće Rusije Crna Gora dobila međunarodno priznanje kao država.
„Nažalost, aktuelni nivo rusko-crnogorskih odnosa ne odgovara niti potencijalu viševjekovnog prijateljstva između naših zemalja, niti očekivanjima bratskih naroda. Kako neki crnogorski političari kažu – mi smo mala zemlja, zavisimo od partnera, postavlja se pitanje da li je Crna Gora bila veća u doba Svetog Petra Cetinskog ili kralja Nikole. Složenih stranica u istoriji naših odnosa bilo je i ranije. Kada se na prelazu 19. i 20 vijeka ministar inostranih poslova Crne Gore Gavro Vuković sjekirao zbog tih problema u našim odnosima, prosto nije znao da je ipak bio srećan čovjek“, istakao je ruski ambasador i dodao da je najmračniji čas je pred zoru i da je uvjeren da će ovaj složen period smijeniti rast u bilateralnom dijalogu.
„Međutim upravo prijateljski, čak i bratski odnos između naroda naših zemalja koji njeguju viševjekovnu istorijsku kulturnu i duhovnu bliskost, daju nadu i šansu za poboljšanje odnosa između naših zemalja. Ambasada Rusije u Crnoj Gori je svakako zahvalna na podršci običnih Crnogoraca koju osjećamo svakodnevno”, poručio je Maslenikov i podsejtio na rusku poslovicu da je stari prijatelj bolji od dva nova.
Svečanosti, koju je organizovala Ambasada Rusije u Crnoj Gori, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, mitropolit Joanikije, mitropolit Kiril, predstavnici crnogorskih partija Milan Knežević, Andrija Mandić, predsjednik odbora za međunarodne odnose u Skupštini i Crne Gore Miodrag Lekić, gradonačelnici nekoliko crnogorskih gradova....
Prisutni su mogli da vide izložbu crteža koju je otvorila Irina Antanasijević, direktorka Ruskog naučnog instituta u Beogradu, o borbi crnogorskog naroda za oslobođenje od Turaka.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SRBIJA
Vučić na prijemu u ruskoj ambasadi; Bocan-Harčenko poručio - Nema promene saradnje Srbije i Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala