- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Odmetnik po Dučiću

© AP Photo / Thibault CamusNovak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu
Novak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Odmetnik u srpskom rečniku nije reč koja će opisati dobrog čoveka ni u najširem ni u najužem smislu, ali Srbi kao narod morali su često da budu odmetnici da bi nacrtali onima koji nisu želeli da shvate da dolazimo iz zemlje u kojoj ćemo naći mir u podrumu zgrade ispred na koju padaju bombe. To je pokušao da objasni i „odmetnik“ Novak Đoković.
Onaj koji smeta, onaj koji se odmeće, onaj koji ne pripada, a pripadnik je celog sveta, sve je to sa svojih 36 godina Novak Đoković, najbolji teniser sveta i od nedavno vlasnik 23 Grend slem titule odnosno najveći teniser svih vremena.
„Međutim, ideal je odvo­jiti svoju ličnost od terora grupe i sličiti sebi a ne celom svetu. U tom možda nije sreća čovekova, ali je u tom satisfakcija elite, ­istina vrlo skupa; jer ljude ne vređa ako ste od njih bolji ili gori, nego samo ako ste drukčiji nego oni. Odvojiti se, znači odmetnuti se, i zato odvojen čovek je smatran kao odmetnik“, napisao je Jovan Dučić u knjizi „Blago cara Radovana“.
Kada su Britanci prepoznali nestvaran talenat kod Novaka odlučili su da mu ponude britansko državljanstvo, koje srpski teniser nije imao nameru da prihvati ni u snovima. Od tog momenta Britanci ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Novak „naš“, a ne „njihov“, a ni dan danas ne shvataju da je Novak samo svoj.
Kada vas na putu sve sapliću, ako ste Srbin vi ćete imati sve veću želju da iznova ustajete i stignete do cilja. Novaka su najpre saplitali njegovi najveći rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal, ali te sportske, šampionske borbe na terenu bile su samo jedna vrsta prepreka, a bilo ih je bezbroj.
Novak je odlučio da se odvoji od grupe ATP organizacije i osnuje svoju PTPA organizaciju preko koje je želeo da ukaže na nepoštovanje koje se pojavljuje u sportu kojim se i sam bavi u kom je jedan od najsupešnijih u istoriju.
Postao je „odmetnik“ zbog toga što je želeo da pomogne teniserkama koje nepravedno dobijaju duplo manje nagrade, a onda i zbog toga što je želeo da njegove kolege koje nisu u prvih sto na svetu mogu da žive normalno od profesionalnog tenisa.
ATP je želeo da sve bude upakovano u ukrasni papir i da svaki teniser bude kao jedna vrsta fabričkog proizvoda, a ukoliko niste među najlepšim papirima automatski vas neće staviti u izlog i ostaćete u nekoj kutiji, niko vas neće kupiti i ostaćete bez novca. To su za ATP teniseri koji nisu „dovoljno dobri“ da se nađu u prvih sto na svetu.
Sport je surov, ali čini se da nema surovijeg od tenisa, a odmetnik Novak to ne želi jer zna koliko je teško nemati.
Bio je dečak kada su na Srbiju 1999. godine počele da padaju bombe, dečak koji je sanjao velike snove. Godinama pre nego što je našu zemlju zadesilo bombardovanje Novak je rekao da će postati svetski prvak u tenisu, a tog sna nije odustao ni kada je na treninge išao strahujući od toga šta ga čeka na ulici.
Iako je tada kako je rekao to kod njega probudilo želju za osvetom, Novak je odlučio da postane odmetnik na drugačiji način.
„Sa neke svetlije strane, to (bombradovanje) me je nateralo da budem dosta zahvalan u životu. To iskustvo me je oblikovalo i kao osobu i kao tenisera. Dobio sam dodatnu 'glad' za radom i treniranjem. Hteo sam da pokažem svetu šta može da uradi dečak iz ratom razorene zemlje, da može da bude najbolji u sportu koji je globalan. Sve što se desilo, desilo se s razlogom, a ja ne žalim ni za čim. To je moja karma i nešto kroz šta sam morao da prođem. Ne samo ja sa porodicom, nego svi mi kao nacija. Srpski narod je kroz istoriju prošao kroz mnogo ratova i nemaštine, tako da je lepo videti jedinstvo kod naših ljudi“ , poručio je Novak jednom prilikom.
Baš kao što je Dučić da ljude ne vređa kada je neko bolji već kada je drugačiji, Novak je od početka sa pričom o svom poreklu bio drugačiji od većine kolega i zbog toga je upadao u oči. To što je iz godine u godinu postajao sve bolji bio je samo „šlag na tortu“ Britancima koji su mu 2019. kada je igrao finale Vimbldona protiv Rodžera Federera pokazali najružnije emocije.
Srpski as imao je odgovor o kom se priča i o kom će se pričati.
„Oni su vikali Rodžer, ja sam čuo Novak“, nasmejao se ponosno srpski teniser koji se sa ovih nekoliko reči dodatno zapečatio svoju ulogu odmetnika.
Večiti mezimac belog sporta Rodžer Federer kome svaka čast na svemu i hvala mu, odlučio je da stavi tačku na veličanstvenu karijeru, a posle toga Novaku je ostalo da se takmiči protiv večitog „kralja šljake“ Rafaela Nadala.
Sport je ostavljen po strani kada se svetu dogodila velika nesreća u vidu korona virusa, ali posle nekog vremena život je morao da se nastavi pa su se tako i teniseri vratili na teren. Ne i Novak.
Organizatori turnira uslovi su igrače da mogu da igraju samo pod uslovom da su vakcinisani, a Novak nije želeo da se vakcniše. Bila je to odluka koju je apsolutno imao prava da donese,a to ljudsko pravo ne bi smeo niko da uskrati.
Usledila je i čuvena australijska saga. Novak je otputovao u Australiju gde je trebalo da ga sačeka „medicinsko izuzeće“ jer je neposredno pre turnira imao koronu, ali umesto toga dočekala ga je odluka o deportaciji. Australijanci su tek nakon što je Sribn otišao tamo odbili izuzeće, rekli mu da nema vizu i poslali ga u imigracioni centar iz kog je izlazio samo na suđenja.
Posle velike drame deportovan je u Srbiju kao pravi odmetnik koji krši pravila, a zapravo je radio sve što je dozvoljeno da uradi i uputi se u zemlju odakle je prethodno dobio dozvolu da uđe.
Kao nekome kome su čast i poštenje osnovni postulati kojima se terba voditi Novak jeste bio razočaran, ali je on i dalje znao da je on samo časno i pošteno stajao iza svoje odluke i svog izbora.
„Najveće dobro jeste čast, čast nam niko ne može oteti, sve drugo nije naše“, piše u istoj knjizi Jovana Dučića.
Da li je Novak Dučićevo „Blago cara Radovana“ uvrstio nekada u svoju literaturu ne znamo, ali ako nije i sada da pročita to pravo blago srpske kžinjevnosti mogao bi da prepozna svoj životni put.
Ostao je Đoković te godine bez prilike da igra na Australijan openu, a potom takođe zbog odluke da se ne vakciniše nije igrao na ni Mastersima u Sjedinjenim Američkim Državama kao ni na US Openu. Oduzeta mu je prilika da osvoji čak 8.000 bodova, ali ono što nisu mogli da mu uzmu jeste čast.
Zbog te časti neko odozgo uvek je tražio način da nagradi srpski narod, pa je tako i Novaka. Na kraju prošle godine tokom koje mu je na većini turnira bilo zabranjeno da igra, srpski teniser ponovo je bio najbolji teniser sveta.
U narednu godinu zakoračio je isto kao „nepoželjan gost“. Ovoga puta ne Australiji, već „samo“ u Americi gde su se igrala dva prestižna Mastersa u Indijan Velsu i Majamiju. Ponovo je čekao, objašnjavao se i molio, ali ponovo nije odustao od svoje odluke, od časti.
Prihvatio je besmisleni zakon jer je znao da nagrada mora da dođe. Stigao je u Pariz, mesto na kome je istoriju uglavnom pisao Nadal. Sada je tu bio novi Španac Karlos Alkaras, spreman da nadomesti odustvo „kralja šljake“.
U toku turnira Novak je odlučio da još jednom bude „odmetnik“. U svetu u kome često vlada loš narativ o Srbiji, Novak je na kameri koja je obišla planetu napisao „Kosovo je srce Srbije – stop nasilju“ i tako pružio podršku narodu koji je u tim trenucima proživljavao teške trenutke.
Francuzima je zasmetala poruka, ali nije bilo osnova po kome bi mogli da kazne srpskog tenisera pa je tako opomenut da to više ne radi. Ispoštovao je tu odluku, ali je sve emocije nadoknadio tenisom i igrom koja ga je odvela do istorijskog uspeha.
Stigavši do 23. Grend slem trofeja, koliko nema niko u istoriji tenisa, Novak je definitvno postao najveći teniser svih vremena, za sve osim za Bena Brembla, britnaskom filozofa koji je u tekstu „Gardijana“ iscrpno i bezuspešno tražio apsurdne razloge zašto Novak to nije.
To je samo tekst koji je pod Novakovim nebom jedan nevidljivi kamenčić koji nikome ne može da smeta jer njegov uspeh sija toliko jako da se od tog sjaja gotovo ne vide apsurdne kritike.
Novak je postao odmetnik, ali odmetnik sa razlogom. Želeo je da sačuva čast, a to je mogao samo ako je ponosno stajao iza svojih stavova i ponosno isticao odakle dolazi. Poslao je svetu snažne poruke, a Srbiji ukazao da u rečniku ima novu dvosmislenu reč, jer u ovom slučaju odmetnik znači heroj.
Novak Đoković  - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
SPORT
Novak dobio veličanstveni ispraćaj u Parizu /video/
Zastava Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Četiri momenta za istoriju – i potvrda Jokićevih reči: „Sport Srbiju stavlja ispred svih“
Novak Đoković i Boris Beker - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Kako je Đoković postao kralj lavova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala