- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bio je najbolji teniser u istoriji i pre Rolan Garosa

© AP Photo / Thibault CamusNovak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu
Novak Đoković osvojio je 23. gren slem titulu na Rolan Garosu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Novak Đoković osvojio je 23. Gren slem titulu i mnogi su potrčali da ga tek tada nazovu najboljim u istoriji. Suština je da je on i sa 22 Gren slem titule bio najbolji u istoriji. Nije morao da ima jednu titulu više od Nadala da bi se nazvao najboljim.
Da su hipotetički i Novak i Rafa završili karijeru sa 22 Gren slem titule, a Novak je svakako bolji u mnogim drugim najvažnijim kategorijama, onda ne možemo da kažemo da su podjednako dobri - kada nisu. Novak bi bio bolji čak i da su poravnati po broju Gren slemova.
Sada sa 23 Gren slem titule izbio je i poslednji argument iz ruku navijačima Federera i Nadala. Za one koji pošteno gledaju na stvari bilo je dovoljno čak i da bude poravnat sa Nadalom u Gren slemovima, da bude bolji u drugim kategorijama, kao što jeste, pa da se već tada nazove najvećim.
Ali, nadali su se mnogi da Novak neće uspeti da preskoči Nadala i Federera u Gren slemovima, namerno su potencirali do iznemoglosti baš tu kategoriju u kojoj Nole nije bio bolji, a sada kada je i tu najbolji, više nemaju šta da izmisle.
Naravno, videli smo neke tragikomične pokušaje na jednom britanskom mediju, ali oni su takvi da ih nema potrebe ni komentarisati.
Dakle, Novak je bio najbolji i pre ovog Rolan Garosa, a sa osvojenim Rolan Garosom samo će ga i protivnici, sa nelagodom, praktično pod moranjem klečeći pred brojkama, prozvati najboljim.
Dolazimo do nekoliko hipotetičkih pitanja koji će razotkriti koliko je ova priča o najboljem u istoriji tenisa besmislena, bezobrazna, bespotrebna ponajviše.
Prvo - strani mediji su postavili diskurs tako da se samo Gren slemovi broje. Kao da ništa drugo nije važno, kao da se ništa drugo u tenisu nije igralo niti će se igati. Samo Gren slemovi. Eto, sasvim slučajno - to je kategorija u kojoj su Nadal i Federer prednjačili dugo, dugo. Sada im je i ovaj argument izbijen iz ruku. Novak ih ima najviše.
Drugo - hipotetički ćemo zamisliti da je Nadal osvojio predstojeći Vimbldon. Da li će onda teniski svet reći da Novak nije najbolji u istoriji jer su poravnati na 23 Gren slema? Reći će da nije, već da je "nerešeno". Što je samo po sebi besmisleno. Kao što smo objasnili, čak i da su poravnati, Novak bi bio bolji jer je bolji u svemu ostalom i od Nadala i od Federera, osim što nema olimpijsko zlato.
Treće - da li su Gren slemovi toliko bitniji od prvog mesta na prvom mestu ATP liste, da li su toliko važniji od broja Mastersa, da li su toliko bitniji od međusobnog skora sa najvećim rivalima, od raznovrsnosti i broja titula na različitim podlogama? Da li bi Nadal bio sa pravom nazvan najboljim teniserom u istoriji da nekim slučajem ima jedan Gren slem više od Novaka? Iskreno, to bi bilo nepravedno. Ali, bio bi prozvan. Jer bi se sve ostalo bacilo u bunar i pričalo bi se samo o Gren slemova. Budite sigurni u to.
Četvrto - gotovo sigurno Novak na startu karijere nije mogao da zna da će se 15 ili 20 godina kasnije toliko govoriti o Gren slemovima. Da je znao, verovatno bi i ranije drastično smanjio broj drugih turnira, već bi se fokusirao najviše na Gren slemove i ne bi se toliko trošio na Mastersima koje sada niko i ne pominje. Da ne pominjemo koliko je poslednjih godina nepravedno i ucenjivan, zabranjivan, čak i suspendovan na Gren slemovima i sa Gren slemova. I ponovo je najbolji, ima ih 23.
Peto - šta bi bilo da recimo Federer ima najviše sedmica provedenih na prvom mestu ATP liste, a da je Novak igrač sa najviše osvojenih Gren slemova? Ko bi bio proglašen za najboljeg? U stranim medijima vrlo verovatno Federer. Tada Gren slemovi ne bi bili toliko važni. Već sedmice na vrhu ATP liste.
Šesto - često možemo da vidimo kako se na stranim televizijama pojavljuje statistika pod nazivom "Najbolji teniser ikada", a ispod stoje samo osvojeni Gren slemovi. I to se pojavljivalo dok je Novak imao mnogo manje Gren slemova od najvećih protivnika. Dakle, da Novak nije pretekao Nadala niko mu ne bi priznao da je najbolji.
Sedmo i najvažnije - Novak je morao da ima najviše Gren slemova, najviše mastersa, bolji međusobni skor, najviše sedmica provedenih na prvom mestu od Nadala i Federera da bi mu priznali da je najbolji. Samo jedno od ovoga da nije uradio, svi bi se uhvatili baš za to i zbog toga bi mu osporavali da je najbolji. Ovako - ne mogu ništa da mu nađu. Najbolji je u svemu, u svim kategorijama koja može da ima padne na pamet! To mu je bila jedina opcija. Da bude najbolji u baš svemu. I jeste najbolji u baš svemu.

Šta dalje?

Novak naravno sve ovo prethodno rečeno zna bolje nego iko drugi, u situaciji kada je Federer u penziji, a Nadal blizu nje, može maksimalno da uživa ubuduće u tenisu, da se potrudi da napravi razliku u Gren slemovima u odnosu na Nadala koji uvek može da se pojavi i osvoji Rolan Garos. Pa, za svaki slučaj da razlika bude dva ili tri Gren slema, čisto da ne bude nekih iznenađenja.
Prva šansa za Gren slem biće već na Vimbldonu na koji će Novak otići kao najveći favorit, ima odličnu igru za travu, zna kako se osvaja Vimbldon, pa ako ga zdravlje posluži, novi Gren slem bi uskoro mogao da dođe pod Novakove skute.
Trenutno deluje da će moći da igra i na US Openu koji se održava na betonu, Novakovoj omiljenoj podlozi, pa deluje kao objektivno realno da Nole uzme jedan od ta dva naredna Gren slema, a i Australija je posle iza ćoška u januaru. Na nama koji gledamo je da uživamo u tome da imamo najboljeg tenisera u istoriji, ujedno i jednog od najboljih sportista koje je svet video.
Kao što smo rekli još u toku turnira u Australiji, sve ide na Novakovu vodenicu.
Dugoročno, iako ima 36 godina, Novak pobeđuje, Novak je uvek bio u prednost. Sa 23. Gren slemom samo je stavio tačku na sumnje onih koji su sumnjali da je najveći.
A, mi smo to odavno znali. Pre Rolan Garosa. Mnogo pre Rolan Garosa.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SPORT
Đoković o Jokićevom podvigu: „Čestitam brate, najbolji si“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala