Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kako se ruši imidž Amerike čak i usred Prištine

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2023
Pratite nas
Za američki prestiž jako je važno da Vašington drži pod kontrolom ponašanje Aljbina Kurtija jer SAD sebe smatraju tvorcem kosovske nezavisnosti. U tom smislu, svaki Kurtijev pokušaj da mimo direktnog naloga nešto radi, SAD smatraju kao rušenje svog imidža.
Zbog toga sada imamo situaciju da po prvi put iz Vašingtona stižu pretnje na račun Prištine o otkazivanju podrške Prištini, kaže za Sputnjik naučni savetnik u Institutu za evropske studije, dr Rajko Petrović.

Kurti nema manevarskog prostora da prkosi Zapadu

Prema Petrovićevim rečima, premijer privremenih kosovskih institucija nema više manevarskog prostora da prkosi svojim zapadnim mentorima.
„On je toliko mala i beznačajna politička ličnost, na balkanskom nivou, da mu Amerikanci više neće dozvoljavati da vuče poteze koji bi dodatno ugrozili njihov imidž. Oni su to pokazali u više navrata kada je naš prostor u pitanju. Od raspada Jugoslavije, kada nisu dozvolili Nemcima ili Britancima da se stvari na terenu odvijaju po njihovoj volji, do toga kako su prošli bivši lideri takozvanog Kosova“, napominje naš sagovornik.
Dok su bili kooperativni, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači bili su na vlasti. Čim su pokazali određeni stepen neslaganja, Amerikanci su im pronašli adekvatnu zamenu, dodaje on.
„Mislim da ista sudbina čeka i Kurtija, posebno zbog toga što taj čovek očigledno jedino ume da funkcioniše u kriznim vremenima, u vremenima nestabilnosti. On je i došao na vlast obećavajući mnogo toga sugrađanima, između ostalog i da će u potpunosti integrisati sever Kosova, ali mislim da Amerikanci neće dozvoliti neke naredne drastične poteze koji bi narušili njihov imidž“, kaže Petrović.
Petrović podseća i na nedavni intervju predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani za zapadne medije, u kojem je navela da će se odnosi takozvanog Kosova i SAD izgladiti jer su njihove razlike samo taktičke, ali ne i strateške prirode.
„Mislim da je ona u pravu, ali bih dodao važnu stvar: da SAD, po mom mišljenju ne stoje iza iniciranja poslednjih sukoba na KiM jer im to ne odgovara zbog toga što se na prostoru Istočne Evrope već vodi rat u koji su Amerikanci duboko uvučeni i ne žele da svoje kapacitet razvuku na više frontova“, objašnjava Petrović.
Sa druge strane, dodaje on, SAD nisu poručile da će odustati od svoje strategije, da KiM postanu država u punom smislu te reči.
Naš sagovornik se osvrnuo i na izjavu nekadašnjeg izaslanika američkog predsednika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, koji je izjavio da je Kurti na zahteve SAD i EU odgovorio „srednjim prstom“.
Grenel je izuzetno dobar poznavalac prilika na KiM, koji aktivno zapadnoj javnosti prenosi realnu sliku na terenu, te je njegova metafora o svojeglavom i samovoljnom ponašanju Aljbina Kurtija, prema Petrovićevim rečima, na mestu.

Moguće je da SAD igraju dvostruku igru

Bivši ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić takođe smatra da SAD u perspektivi neće tolerisati Kurtijevo ponašanje. I Paić podseća na sudbinu Kurtijevih prethodnika – kao što su i oni sišli sa političke scene, sići će i on.
„Međutim, ono što je za Amerikance malo nezgodno je to što Kurti ima natpolovičnu podršku kosmetskih Albanaca, što se nije događalo u prošlosti, jer je njihova politička scena bila malo razuđenija. Sada je on praktično jedini čovek među kosmetskim Albancima sa unutrašnjim legitimitetom“, objašnjava Paić.
Sa druge strane, da SAD hoće da nešto zaista urade protiv Kurtija, upotrebili bi snage Kfora i naterali bi kosovsku policiju da se povuče južno od Ibra. Oni to, međutim, ne čine. To navodi na pomisao da Sjedinjenim državama i odgovara sadašnja situacija. U toj varijanti, američki prestiž nije doveden u pitanje, dodaje on.
„Pretnje Kurtiju sankcijama su manje-više deklarativnog karaktera i u njima ne vidim neku veliku odlučnost američke strane da vrati situaciju severno od Ibra na stanje koje prethodilo raspuštanju srpskih legitimnih institucija“, kaže Paić.
Cela igra sa neposlušnošću Kurtija odgovara zapadnim igračima, jer ni u Prištini, niti na Zapadu ima volje da se dođe do kompromisa povodom KiM, zaključuje naš sagovornik.
Ričard Grenel, savetnik Donalda Trampa - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SRBIJA
Grenel: Kurti na zahteve SAD i EU odgovorio „srednjim prstom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala