Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapadni vetar u leđa Kurtiju – alarmantno na severu Kosova

© AP Photo / Bojan SlavkovicKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Nisam ni očekivao da će Kvinta lupiti neke „packe“ Aljbinu Kurtiju i to se vidi po pet tačaka koje je on izneo posle sastanka o tome kako do deeskalacije situacije na severu Kosova iz koje se jasno vidi da ništa ne ide u prilog Srbima, cilj je - oterati Srbe.
Ovo je komentar Zorana Anđelkovića, bivšeg predsednika Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije, na Kurtijev plan u pet tačaka nastao kao epilog razgovora sa ambasadorima Kvinte u Prištini.

Umesto deeskalacije usledila eskalacija

Kurti je plan uputio i visokom predstavniku Evropske unije Žozepu Borelju, ali odgovor još uvek nije dobio.
Prva tačka Kurtijevog plana koja se odnosi na vladavinu prava na severu, a prema kojoj je potrebno „hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, NATO vojnicima i novinarima“, izgleda da je već počela jer su hapšenja Srba uz suzavac i scene kao iz akcionih filmova već počela, pred očima preplašenih civila - Srba. Zvuci sirena za uzbunu i dolazak novih snaga kosovske policije za razbijanje demonstracija izgleda da i jeste taj Kurtijev "plan o deeskalaciji" koji treba čitati kao plan za još jaču eskalaciju na severu Kosova.
Anđelković kaže da je jasno da Kurtijevog plan ima zapravo za cilj da protera Srbe, da ih zastraši i da u tome ima pomoć Kvinte.
„Jasno je da je plan da Kosovo i Metohija budu etnički čista sredina bez Srba i da je ova najava hapšenja direktno upućena ka Srbima,“ upozorava Anđelković.

Cilj je očistiti Kosovo i Metohiju od Srba

Po njemu, u istom tonu su i druga i treća tačka Kurtijevog plana u kojima se traži „momentalno povlačenje nasilnih grupa i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti“, kao i primena „predloga Vlade Kosova da kosovska policija i Kfor ili Euleks obavljaju zajedničke bezbednosne procene svakih 15 dana, na severu“.
„Iz ovoga se ne vidi da kosovske snage bezbednosti treba da se povuku sa severa Kosova, kao ni njihovi gradonačelnici iz zgrada srpskih opština. Nego se ostavlja prostor da takvo stanje ostane do novih izbora za četiri srpske opštine na severu Kosova, koje je Kurti najavio u četvrtoj tački plana,“ ističe Anđelković.
Peta tačka koja se odnosi na nastavak dijaloga u kojoj se kaže „Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za pregovarački sto“ i da se lideri dve, kako je rekao Kurti, „zemlje“ sastanu na visokom nivou ove nedelje u Briselu, za Anđelkovića nije sporna.

Beograd ne beži od dijaloga

„Beograd nikada nije bežao od dijaloga, naprotiv. Ali treba znati šta je na stolu za pregovaranje jer onog što mi zahtevamo, a to je formiranje ZSO, nema nigde u ovom Kurtijevom predlogu,“ primećuje Anđelković.
Kurti je još rekao i da je ovim planom izrazio spremnost za deeskalaciju situacije na severu, kao i da EU ima misiju za vladavinu prava na Kosovu - Euleks, i da ona „nije nigde potrebnija nego na na severu Kosova“. Osvrnuo se i na nove izbore na severu, i objasnio da je njegova ponuda zasnovana na odgovornosti koju ima i da čeka odgovor i dalji razgovore sa Briselom o ovom pitanju.
Kurti očekuje i da Brisel i Borelj ocene spremnost Kosova za zajedničku procenu bezbednosti na severu, i za održavanje novih vanrednih izbora bez, kako kaže, određivanja datuma za njih.
kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SRBIJA
Specijalci upali u zgradu: Objavljen video hapšenja Srbina u Kosovskoj Mitrovici
SRBIJA
Kurti predstavio plan od pet tačaka, među njima i izbori na severu Kosova
Specijalne snage tzv. kosovske policije drže na nišanu prolaznike tokom hapšenja Srbina u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
SRBIJA
Haos na severu KiM: Srbinu kog su uhapsili prištinski specijalci određeno zadržavanje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala