- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Vašington post“: SAD prave plan reorganizacije Saveta bezbednosti UN

© AP Photo / Mary AltafferSavet bezbednosti Ujedinjenih nacija
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
U administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena predlažu da se šest članova bez prava na veto dopunski uključi u Savet bezbednosti UN, piše list „Vašington post“.
Ta inicijativa će, smatraju u administraciji američkog predsednika, obnoviti poverenje u Savet bezbednosti UN koji, ispostavlja se, ne može da spreči globalni konflikt, između ostalog i da utiče na tok vojnog konflikta u Ukrajini.
Kako navodi list, stalni predstavnik SAD pri UN Linda Tomas-Grinfild održava konsultacije sa diplomatama iz 193 države-članice organizacije kako bi dobili povratne informacije o potencijalnom proširenju Saveta bezbednosti. Nadaju se da će sva mišljenja biti objedinjena pre jesenje sednice Generalne skupštine u Njujorku.
Plan SAD predviđa da se dodeli još šest dopunskih stalnih mesta u Savetu bezbednosti UN bez prava na veto. Bajdenova administracija na taj način želi da istakne sve veću ulogu zemalja u razvoju u savremenoj politici.
Džozef Bajden je odobrio plan reorganizacije Saveta bezbednosti, iako administracija američkog predsednika smatra da će reforma naići na protivljenje postojećih stalnih članova Saveta bezbednosti. Međutim, administracija predsednika SAD je spremna da izvrši pritisak na donošenje ove odluke, pokušavajući tako da ispravi reputaciju UN i Saveta bezbednosti.
Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
SVET
Predsednik Brazila: Savet bezbednosti UN nije imao snage da spreči sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala