- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Oklopno vozilo za deminiranje UR-77 Meteorit - Sputnik Srbija

UŽIVO Od početka ruske operacije pomoć SAD Kijevu dostigla 40 milijardi dolara, stiže novi paket

Pratite nas
U toku je 475. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći eksplozije su odjeknule u Kijevu, Dnjepropetrovsku i Harkovskoj oblasti. Ruska avijacija je dejstvovala u pravcu Kupjanska po ljudstvu i tehnici ukrajinske vojske.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:25 13.06.2023
Američko Ministarstvo odbrane ne može da potvrdi sve video i foto-materijale o uništavanju američke tehnike tokom ukrajinske kontraofanzive, konkretno, o uništavanju 16 oklopnih vozila „bredli“, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.
22:15 13.06.2023
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će kontraofanziva ojačati poziciju Kijeva u budućim pregovorima.
„Ukrajinci su počeli kontraofanzivu, napreduju, utvrđuju položaje. Za sada je još rano govoriti, ali mi znamo da što više teritorija povrate to će njihova pozicija u pregovorima biti jača“, rekao je Stoltenberg posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.
Stoltenberg boravi u poseti Vašingtonu, a primio ga je i američki predsednik Džozef Bajden. Šef NATO-a je tom prilikom rekao da će svet postati opasnije mesto ako Rusija pobedi u Ukrajini, što će oduševiti Kinu.
21:58 13.06.2023
Ruski PVO sistemi odbili su pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu raketni napad na grad Pologi u Zaporoškoj oblasti, saopštio je član glavnog saveta administracije ove oblasti Vladimir Rogov na svom Telegramu.
„Rakete su oborene“, dodao je Rogov.
21:29 13.06.2023
Sanitarna zona u Ukrajini je zona u kojoj neće biti razmešteno vatreno oružje koje može da pogodi teritoriju Rusije, ali je za sada rano govoriti kako će se ona formirati i ko će je kontrolisati, izjavio je za Sputnjik predsedavajući odbora za odbranu Državne dume Rusije Andrej Kartapolov.
19:26 13.06.2023
Ukrajinske snage pokušale su da napadnu raketama „storm šedou“ trafostanicu u Lugansku, rekao je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
„Napad je izveden na građevinsko skladište, ali mogu da pretpostavim da to nije bio cilj ukrajinskih snaga. Radi se o tome da u ovom delu grada... postoji trafostanica koja je veoma važna za grad Lugansk. I dejstvima naših PVO sistema i, možda, sredstvima za elektronsku borbu, raketa je odbijena od mete“, objasnio je on.
Maročko je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.
19:20 13.06.2023
Predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu videli tešku vojnu tehniku u Zaporškoj nuklearnoj elektrani, ali se ne može isključiti njeno prisustvo, izjavio je generalni direktor Agencije Rafael Grosi.
„Moram da kažem da tamo nismo videli nikakvu tešku vojnu tehniku“, rekao je Grosi novinarima odgovarajući.
Generalni direktor je podsetio da je među pet bezbednosnih principa koje je predstavio u Savetu bezbednosti UN tačka o nerazmeštanju vojne tehnike, artiljerije ili municije u objektu.
„Ona (vojna tehnika) može ugroziti bezbednost nuklearne elektrane. Ali opet: ponovo ću pregledati i dobiti bolju predstavu. Trenutno nemamo takve podatke, ali to se ne može isključiti. Tako da nam je potrebno da pogledamo i moramo ostati veoma oprezni“, objasnio je Grosi.
18:15 13.06.2023
SAD će izdvojiti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 325 miliona dolara, saopštio je Stejt department.
Kako je precizirao Pentagona, nova pomoć obuhvata municiju za sisteme "nasams", "stinger", "dževelin", "tou", "AT-4". Radi se o 22 miliona patrona i projektila.
Istovremeno, Pentagon je saopštio da je ukupno, od kako je na mesto predsednika Amerike stupio Džozef Bajden, vojna pomoć Ukrajini premašila 40,7 milijardi a od početka same operacije iznosi - 40 milijardi dolara.
SAD će, takođe, isporučiti Kijevu 15 vozila "bredli" i 10 oklopnih transportera "strajker".
16:41 13.06.2023
Prezident RF V. Putin provel vstreču s voennыmi korrespondentami - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
RUSIJA
Putin: Ako se nastave napadi na Rusiju, moguće formiranje „sanitarne zone“ u Ukrajini
15:41 13.06.2023
Ukrajinske snage ispalile su dve rakete na Lugansk, pretpostavlja se da su u pitanju rakete „storm šedou“, izjavio je pukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
15:34 13.06.2023
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak smatra da je sukob u Ukrajini „odlična prilika za mnoge evropske zemlje“ da se „povoljno naoružaju“, odnosno da od strateških partnera nabave novo naoružanje, a da zastarelo oružje predaju Ukrajini.
„Danas su skladišta mnogih zemalja puna savremene vojne tehnike koja je pokrivena prašinom... Zašto vam je sada potrebno toliko oružja? S kim još planirate da ratujete na ovom kontinentu u 21. veku? Zar nije bolje da isporučite što više oružja direktno na bojno polje?“, napisao je Podoljak na Tviteru.
14:14 13.06.2023
Ruske snage bezbednosti privele su bivše zaposlene u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa za koje se sumnja da rade za ukrajinske obaveštajne službe, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB).
13:44 13.06.2023
Eksplozije su odjeknule u Dnjepropetrovsku.
13:24 13.06.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na južnodonjeckom pravcu, kao i u području Artjomovska:
- Tokom borbi južno od Artjomovska likvidirano je 350 ukrajinskih vojnika;
- Ruska vojska je odbila dva napada ukrajinskih snaga južno od Artjomovska, nije dozvoljeno da protivnik zabije klin u odbranu;
- Vazdušno-desantne snage Rusije su preciznim oružjem pogodile baze ukrajinskih rezervi i skladišta stranog oružja;
- Odbijena su tri napada ukrajinske vojske u području Makarovke, DNR;
- U hersonskom pravcu likvidirano je 30 vojnika i uništena samohodno artiljerijsko oruđe "Gvozdika";
- Sprečena delatnost ukrajinske diverzantske grupe u Harkovskoj oblasti;
- U ofanzivi na južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska je izgubila oko 275 vojnika i 4 tenka;
- U krasnolimanskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 60 vojnika i uništeno artiljerijsko oruđe "Gvozdika".
11:59 13.06.2023
Američki tenkovi M1A2 Abrams na vojnim vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Amerika će isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom
11:18 13.06.2023
Oružane snage Ukrajine izgubile su 15 odsto svih oklopnih vozila "bredli" koje su isporučile Sjedinjene Države, javlja Si-En-En, pozivajući se na podatke holandskog portala Oriks, koji analizira informacije iz otvorenih izvora.
Prema ovim informacijama, u proteklih nekoliko dana uništeno je, oštećeno ili ostavljeno 16 od 109 američkih oklopnih vozila. Analitičari tvrde da su, s obzirom na razmere sukoba i dužinu fronta, takvi gubici bili očekivani. Prema podacima Oriksa, Oružane snage Ukrajine su od februara 2022. izgubile najmanje 3.600 komada vojne opreme.
11:07 13.06.2023
Ukrajinski vojnici tokom obuke na nemačkim tenkovima leopard - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
MULTIMEDIJA
Ruska vojska objavila snimak zaplenjenih "leoparda"
11:05 13.06.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu televiziji PBS odbio je da navede kada bi Ukrajina mogla da uđe u NATO.
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je u intervjuu za Volstrit džurnal postavio pitanje: „Koliko će ukrajinskih života koštati fraza: Ukrajina će biti u NATO posle rata, nakon što postane bezbedna?“.
„Razumem da on insistira na jasnom rasporedu ulaska u NATO. Međutim, smatram da nije moguće navesti tačan datum, kada smo u jeku rata. Mislim da će svi saveznici takođe vrlo jasno da reći da je sada najhitniji zadatak da obezbedimo pobedu Ukrajini kao suverenoj, nezavisnoj državi. Jer ako Ukrajina ne pobedi, onda ne može biti reči ni o kakvom članstvu, jer samo suverena, nezavisna, demokratska Ukrajina može postati članica NATO-a“, rekao je generalni sekretar alijanse.
09:50 13.06.2023
Protekle noći raketama i dronovima izveden je napad na rezerve ukrajinske vojske u zaporoškom pravcu, saopštio je lider lokalnog pokreta "Zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.
Po njegovim rečima, napad je izveden na položaje ukrajinske vojske u Dnjepropetrovskoj oblasti i delu zaporoške oblasti koju kontroliše Kijev.
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je ranije da Kijev nije uspeo da postigne ni jedan postavljeni cilj kontraofanzive.
09:06 13.06.2023
Nemačka ne može da zameni svaki tenk "leopard" koji bude uništen u Ukrajini, ali će nastaviti na ispooručuje oružje Kijevu, saopštio je ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius, komentarišući informacije o uništenju vojne tehnike, nemačke proizvodnje.
"Ne možemo da zamenimo svaki tenk koji se ošteti", navodi Bild njegove reči.
Pistorius je istakao da je sama priroda rata takva da se u njemu ljudi ubijaju i uništava oružje.
"Zato je naša podrška Ukrajini tako važna", dodao je on.
"Od jula ćemo povećati isporuke remontovanih tenkova leopard 1A5. Do kraja godine biće ih više od 100", saopštio je ministar.
08:06 13.06.2023
Ukrajinska vojska granatirala je sela Tetkino i Gluškovo, Kurske oblasti, oštećeno je devet kuća, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt na telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala