- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

U susret novoj koncertnoj dvorani Beogradska filharmonija slavi 100 godina

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonijaBeogradska filharmonija slavi 100 godina: Od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase
Beogradska filharmonija slavi 100 godina: Od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Beogradska filharmonija danas slavi 100. rođendan, dug put od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase i najuspešnije institucije kulture u zemlji i regionu, a veliki jubilej obeležavaće tokom cele godine.
Početak slavlja je večeras uz rođendanski poklon koncert na Kolarcu pod palicom Uroša Lajovica, potom sledi Gala koncert sa legendarnim Zubinm Mehtom, 20. junau Kolarčevoj zadužbini, a kruna biće Dizni fantazija uživo, 2. jula na velikom i besplatnom koncertu na otvorenom na Ušću.

Nesmanjeni entuzijazam zauvek

Ono što je zajedničko grupi entuzijasta koja je osnovala ovaj orkestar davne 1923. godine na čelu sa Stevanom Hristićem i današnjoj generaciji filharmoničara, jeste upravo taj nesmanjeni entuzijazam i želja da ime Beogradske filharmonije svetli još puno vekova, baš kao što glasi slogan filharmonijskog jubileja: Zauvek.
© Foto : Marko ĐokovićZubin Mehta i Beogradska filharmonija
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija
Od skromnih početaka do grandioznog ansambla svetske klase i najuspešnije institucije kulture u zemlji i regionu, u drugi vek ulazi sa nemerom da i dalje podiže nivo svoje izuzetnosti, da očuva svoj karakter i jedinstven šarm i to na korak do nove kuće, dvorane Beogradske filharmonije, na kojoj se intenzivno radi zahvaljujući viziji, životnom i profesionalnom snu Ivana Tasovca.

U teškoj kategoriji svetskih orkestara

Za svojih sto godina, Beogradska filharmonija broji 620 muzičara koji su u njoj proveli svoj radni vek od kako se kontinuiarno vodi arhiva (1951).
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆNovogodišnji koncert Beogradske filharmonije
Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Novogodišnji koncert Beogradske filharmonije
Prolazila je mnoge faze tokom istorije ali se uz današnju generaciju filharmoničara popela visoko dokazavši svoje mesto u „teškoj kategoriji” svetskih orkestara.
Međutim, ona je takođe aktivni deo društva i kuća čija su vrata širom otvorena- uporna u rušenju predrasuda prva incira i gradi kulturne mostove, održava stara i gradi nova prijateljstva jer je Beogradska filharmonija tu da približi i da širi svoje vrednosti snagom stvaranja.
© Foto : Marko ĐokovićSpektakularna "Toska" u izvođenju Beogradske filharmonije
Spektakularna Toska u izvođenju Beogradske filharmonije  - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Spektakularna "Toska" u izvođenju Beogradske filharmonije
Oborila je granice svih starosnih grupa publike jer u Beogradsku filharmoniju dolaze i bebe, na ulice je odavno izašla, ulepšavala je, zasmejavala,ali i kritikovala, poznata po svojim iskoracima.
Koncerti Beogradske filharmonije se brzo rasprodaju i za ulaznice se satima čeka u dugačkim redovima, a njeni koncerti na otvorenom su najmasovniji koncerti klasične muzike na Balkanu.
Beogradska filharmonija - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2023
KULTURA
Beogradska filharmonija šalje pomoć Turskoj i Siriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala