- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slavna engleska glumica Šarlota Rempling dolazi na Šekspir festival

© AP Photo / Domenico StinellisŠarlota Rempling
Šarlota Rempling - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Deseti Šekspir festival biće održan od 29. juna do 5. jula u vili Stanković u Čortanovcima, uz specijalan program 12. oktobra kada će poznata engleska glumica Šarlota Rempling gostovati na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.
Program festivala, kako je najavio njegov osnivač, reditelj Nikita Milivojević, obuhvatiće sedam savremenih adaptacija Šekspirovih dela iz Jermenije, Velike Britanije, SAD, Francuske, Turske i Srbije.
Festival će 29. juna otvoriti nova verzija „Bogojavljenske noći“ u režiji Ivana Vanje Alača - koprodukcija Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad i izložba fotografija „Šekspir festival: Prvih 10 godina“.

Šekspir kao muzej

„Vidim kod svojih studenata izvesnu zadršku, uvek se zamisle kada govorimo o Šekspiru, a treba da ga režiraju ili glume. Razmišljaju kako igrati i izmaštati Šekspirov stih, a studenti zapravo ulaze u jedan čarobni svet. Ovde na festivalu je prilika da se oslobode straha i igraju najvećeg pisca. Čini mi se da studenti posmatraju Šekspira kao muzej, ali to je u suštini stvaran svet. Tako sada reditelj Ivan Vanja Alač prvi put radi Šekspira, kao i sami glumci u 'Bogojavljenskoj noći', koja će se kasnije redovno igrati u Pozorištu mladih', istakao je Milivojević.
Naredna predstava na repertoaru je „Romeo i Julija“ u režiji Lusine Jernjakian – „veoma raskošna, zanimljiva predstava, pravi spektakl iz Jerevanskog državnog kamernog teatra“.
Duo dramu „Magbet/Košmar za dvoje“ reditelja Dogua Akala iz Turske izvešće članovi trupe „Tiyatro BeReZe“. Milivojević kaže da se radnja odigrava u spavaćoj sobi između Magbeta i Lejdi Magbet, a dominira crni humor.
Iz Velike Britanije stiže ansambl „Flut“ teatra sa dramom „Perikle“ u režiji Keli Hanter, rađena u stilu velikog Pitera Bruka, a biće igrana i u posebnoj verziji za osobe sa autizmom.
U okviru pratećeg programa 4. jula u Pozorištu mladih u Novom Sadu gostovaće američka produkcija „Posle Otela“ u režiji Gie Forakis.
Komedija „Ukroćena goropad“ biće izvedena 5. jula u Kreativnom centru Artelje Inđija, u produkciji te ustanove i režiji Kristijana Markovića.
© Foto : Arhiva Nikite MilivojevićaNikita Milivojević
Nikita Milivojević - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Nikita Milivojević

Šarlota Rempling zatvara festival

Milivojević je, kako prenosi Tanjug, najavio ekskluzivno gostovanje slavne engleske glumice Šarlote Rempling koja će 12. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu izvesti monodramu „Šekspir/Bah“.
Komad sastavljen od Šekspirovih soneta, u trajanju 70 minuta,režirala je Sonja Vieder - Aterton, u produkciji „Theatre des Bouffes du Nord“.
Junakinja filmova „Noćni portir“, „Anđeosko srce“, „Bazen“, „Orka kit ubica“, „Besmrtna“ zatvoriće „Šekspir festival“ na jesen, kao drugi deo manifestacije, i time prvi put sa predstavom gostovati u Srbiji.

Boris Liješević na čelu Šekspir festivala

Milivojević je saopštio da će reditelj Boris Liješević, preuzeti vođenje festivala, jer će on kao novi umetnički direktor Bitef festivala morati da se posveti toj poziciji i da ne bi, kako je objasnio, ulazio “u neku vrstu sukoba interesa“.
Osnovan je i specifični bord festivala u kome su Liješević, glumci Anita Mančić, Nebojša Dugalić i Svetozar Cvetkovići pisac i novinar Branko Rosić.
„Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji za ovih 10 godina. Kako bi Oberon rekao Puku u Šekspirovoj komediji 'San letnje noći': 'To ispade bolje nego što sam očekivao“, zaključio je Nikita Milivojević.
Više od 20.000 gledalaca je prethodnih godina imalo priliku da na „Šekspir“ festivalu vidi 54 predstave iz 22 zemljeiviše od 20 Šekspirovih komada, koji su igrani na najrazličitije moguće načine - kao drama, anti drama, komedija, tragedija, mjuzikl, koreodrama, stend ap komedija.
57. Bitef festival - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2023
KULTURA
Bitef od 3. do 10. oktobra: Snago, ne pristaj da budeš nečija /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala