- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikola Jokić i Denver su šampioni NBA lige! Srbin dobio MVP priznanje

© AP Photo / Jack DempseyNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Nikola Jokić, najbolji srpski košarkaš, osvojio je sa Denverom šampionski prsten NBA lige pobedom nad Majamijem u petoj utakmici finalne serije na domaćem terenu rezultatom 94:88 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18). Ovo je prvi trofeja u istoriji Nagetsa, a do njega je ekipu odveo veličanstveni Jokić dabl-dabl učinkom.
Nije Nikoli Jokiću trebalo da dobije zvanje najboljeg košarkaša NBA lige, nisu mu trebale ni pohvale ni izvinjenja, Nikoli Jokiću trebala je titula sa Denverom i uspeo je da odvede svoj tim do nje. Zbog svog maestralnog učinka zasluženo je poneo i MVP priznanje.
Nije počela dobro peta utakmica, loše su je otvorile obe ekipe. Na jednoj strani Majami je imao samo dva ubačena šuta iz 14 pokušaja, dok su Nagesti vrlo brzo stigli do četiri izgubljene lopte. Jedinu trojku za Denver u prvoj deonici pogodio je Jokić koji je do kraja upisao 28 poena, 16 skokova i četiri asistencije.
Srpski as bio je najefikasniji igrač ne samo svog tima već i na utakmici.
Prva deonica bila je obeležena faulovima, a Jokić je u prvih deset minuta napravio već dva, dok su toliko imao i Gordon i Grin. Majami je posle prvih 12 minuta imao prednost, iako ni Batler koji je prva zvezda tima nije uspeo da postigne poene.
Majami je nastavio da vodi i u drugoj deonici, dosuđeni su faulovi Gordonu i Mareju, dok je na drugoj strani Dankan Robinson vezao pet poena i popeo prednost Hitsa na deset poena razlike.
Na poluvremenu Majami je vodio 51:44, a Denver je delovao kao ekipa bez rešenja, a trojke nikako nisu htele u koš. Konačno, probudio se u trećoj deonici heroj Denvera, Nikola Jokić koji je ekipi vratio samopouzdanje i ritam.
Srpski as pogađao je kada niko nije mogao, upisivao je skok za skokova, a onda je Majkl Porter junior asistirao Džamalu Mareju za trojku koja je donela izjednačenje. Jokić je imao važnu ulogu i u tim trenucima jer je ukrao loptu, dodao je Porteru koji je potom novom trojkom Nagetsima konačno doneo prednost.
Uprkos mnogo boljoj deonici, Denver i dalje nije mogao u potpunosti da računa na šut, a Majami je vodio sa 71:70.
Poslednju deonicu obeležio je Jokić svojim čuvenim Sombor šaflom za prednost od 79:76, ali posebno neverovatnu stvar uradio je Brus Braun koji je u poslednjem minutu utakmice presekao tri napada Majamija.
Posle koša koji je dao, Kaldvel Poup je otišao na liniju za slobodna bacanja, a potom se Braun još jednom odlično namestio i dobio novu priliku da poveća prednost sa linije za slobodna bacanja.
Kada je na 15 sekundi do kraja oba puta bio precizan, Denver je imao pet poena prednosti, a Majami više nije imao vremena.
Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SPORT
Nikad kraja Jokićevim iznenađenjima – sledi epizoda: „Boc, boc iglicama...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala