- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

NIS postao većinski vlasnik HIP Petrohemije: Šta to znači? | Energija Sputnjika

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Petrohemija Pančevo
Petrohemija Pančevo - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Konačno je završena privatizacija pančevačke HIP Petrohemije. O potrebi da ova kompanija promeni vlasnika pričalo se - a i pokušavala realizacija - još od devedesetih godina prošlog veka.
Pominjani su razni strateški partneri iz sveta, najavljivan prosperitet a Petrohemija je, uprkos brojnim problemima u poslovanju balansirala kao jedan od najvećih izvoznika iz Srbije i problema zbog odlaska radnika, nezadovoljnih malim platama, decenijskog iščekivanja realizacije neophodnih investicija, turbulentnog stanja na tržištu energenata, koji su i gorivo i sirovina u proizvodnji.
Vremenom se kao najrealniji, pa i najpoželjniji partner nametnula Naftna industrija Srbije, čija rafinerija je, inače, planski građena u „paketu“ sa Petrohemijom – baš zbog povezanosti proizvodnih procesa. To je, uostalom, trend i u svetu, gde naftne kompanije zbog najavljenog odustajanja od fosilnih goriva deo svojih proizvodnji prebacuju u petrohemijski biznis.
Partnerstvo sa NIS-om, odnosno, ruskim većinskim vlasnicima, Gaspromnjeftom i Gaspromom dogovarano je na najvišem državnom nivou, a na to što je Naftna industrija Srbije tek sada preuzela HIP Petrohemiju svakako je uticao i odnos Brisela prema Rusiji zbog Ukrajine.
Sve skupa, Agencija za privredne registre je objavila da je NIS povećao vlasnički udeo u Petrohemiji sa 20,9 odsto na 90 odsto nakon dokapitalizacije u iznosu od 17,59 milijardi dinara (oko 150 miliona evra). Novac NIS treba da uplatu u tri tranše, s tim da poslednja mora biti najkasnije u roku od pet godina.
O svemu tome, šta privatizacija kroz dokapitalizaciju Petrohemije znači za samu kompaniju, za NIS ali i celu državu u današnjoj „Energiji Sputnjika”“Jelica Putniković razgovara sa dr Draganom Govedaricom, redovnim profesorom Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i šefom Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo.
NIS postao većinski vlasnik HIP Petrohemije: Šta to znači? | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala