- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bočica parfema stara 2.000 godina otkrila na šta su mirisali stari Rimljani

CC0 / Pixabay / Parfem
Parfem - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Hemijskim analizama sadržaja bočice datirane na period od pre oko 2.000 godina, naučnici su ustanovili da je pačuli, odnosno jedna vrsta mente, bio jedan od sastojaka parfema koji se koristio u antičkom Rimu.
Kako navodi Sajens Njuz, bočica je pronađena 2019. u rimskoj grobnici u južnom španskom gradu Karmoni, nakon što su iskopali olovnu kutiju u kojoj je bila staklena urna, smeštena uz ostatke žene koja je imala oko 40 godina.
Hemičar Hose Rafael Ruiz Arebola sa univerziteta Kordoba u Španiji, naveo je da je kremacija bila uobičajen oblik sahrane u to vreme, i da su Rimljani koji su to mogli da priušte opremali grobnice predmetima koji su pratili pokojnika u zagrobni život.
On dodaje da ovo otrkiće ne znači da je celo Rimsko carstvo koristilo parfeme.
„U to vreme, parfemi su bili rezervisani za visoko društvo. Činjenica da je parfem napravljen od egzotične biljke, koja je najverovatnije odnekud uvezena, i da je bio flaširan u skupoj bočici, ukazuje na bogatog vlasnika“, rekao je Arebola.
Istovremeno, nije jasno da li je ovaj parfem bio namenjen za upotrebu u svakodnevnom životu ili je imao duhovno ili pogrebno značenje, jer, kako se navodi prisustvo neotvorene boce unutar pogrebne urne sugeriše intiman gest, koji nije namenjen za javno izlaganje.
Kvarcna boca je sama po sebi bila luksuzni predmet u rimsko doba, pošto je kvarc izuzetno tvrd materijal, što ga čini teškim za oblikovanje.
Mala veličina i izuzetni detalji na predmetu već su ga učinili retkošću, a još neobičnije je to što je pronađen čvrst zapečaćen sa vrhom prekrivenim tamnom, katranskom supstancom za koju je hemijskom analizom utvrđeno da je kao bitumen.
Pečat od bitumena bio je ključan u očuvanju mirisa pačulija, pošto se ponaša poput ugljenika, koji je najbolji absorbent organskih jedinjenja.
„Proces je sličan ugljenim filterima koji se koriste u gas maskama. Jednom kada se adsorbuju, molekuli više nisu isparljivi i ne mogu da pobegnu“, istakao je Arebola.
Drevni pisani recepti za parfeme, iako nejasni i nepotpuni, otkrili su da su Rimljani mešali mirisne ekstrakte sa biljnim uljima, kao što je maslinovo ulje, koji su služili kao konzervans.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala