Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbi sa KiM upoznali predsednika sa situacijom na terenu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPetar Petković, Aleksandar Vučić i Milan Radojičić
Petar Petković, Aleksandar Vučić i Milan Radojičić - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Predsednik Srpska liste Goran Rakić rekao je danas da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije danas upoznali predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa situacijom na terenu i sa kojim problemima se građani suočavaju kao i da su zamolili predsednika da uloži svoj autoritet da Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu što pre pušteni kući.
On je posle razgovora sa predsednikom rekao da su mu pokazali snimke na kojima se vidi da uhapšeni nisu ugržavali vojnike Kfora, kao i da su preneli predsedniku da je sutuacija otežana nakon upada Rosu jedinica.

"Važno da smo doneli snimke na kojima se jasno vidi da uhapšeni Radoš Petrović i Obrenović nisu učesvovali i nisu ugrozili Kejforove vojnike. To se vidi na snimku da pružaju pasivan otpor", rekao je Rakić.

On je naveo da su zamolili predsednika i direktora kancelarije za KiM da ulože autoritret i kod međunarodnih predstavnika i da utiču da budu što pre pušteni kući.
"Tražili smo od predsednika da se prestane sa progonom srpskog naroda na severu KiM koji su učestvoali na protestima ove i prošle godine", rekao je Rakić.
Kaže i da su ponovili da su Srbi spremni na kompromis, ali da ne vide to od strane Prištine
"Ono što smo ponovili to su naši zahtevi koje smo izneli Lajčaku i Eskobaru da se ZSO mora što pre formirati, a statut usvojiti od strane Prištine, Beograda i EU", rekao je Rakić.
Bivši predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je danas da su obavestili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da građani nastavljaju proteste na KiM.
"Obavestili smo predsednika da nastavljamo naše mirne građanske, demokratske proteste. Danas je 17. dan i po kiši i po suncu, naši građani 24 sata istrajavaju u svojoj legitimnoj, legalnoj borbi za svoja osnovna ljudska prava. Građani, odnosno radnici naših lokalnih samouprava evo već 17. dan ne mogu na svoja radna mesta, naša deca, njihove škole su i dalje ograđene bodljikavom žicom", rekao je Milović danas u svom obraćanju u Predsedništvu Srbije.
Milović je rekao da je tačno ono što je rekao predsednik Srpske liste Goran Rakić - da jesu za deeskalaciju, za mirno rešenje, za kompromise, ali i da je potrebno prethodno da se odradi ono što je već i zahtevano i rečeno i specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i Specijalnom izaslaniku Evropske Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku.
"Da se oslobode opštinske zgrade, da se naši radnici vrate i pruže uslugu svojim građanima, da specijalne jedinice napuste objekte jer u Zvečanu recimo nema ni jednog radnika niti je tamo nelegalno, nelegitimno izabrani gradonačelnik, oni su i dalje prisutni i ono što je bitno i važno - da se oslobode dakle naši sugrađani Radoš Petrović i Dušan Obrenović kao i da se, što je rekao gospodin Rakić, prestane sa terorom, da se prestane sa zastrašivanjem naših građana koji su mirno, kažem mirno, protestvovali u opštini Zvečan i ostalim opštinama na severu", rekao je Milović.
Sastanku su prisustvovali direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, Srđan Vulović, Zoran Todić i Milan Radoičić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala