- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Razdor među britanskim konzervativcima: Sunak protiv Džonsona

CC BY 2.0 / Flickr/Andrew Parsons / No10 Downing St / Boris Džonson i Riši Sunak
Boris Džonson i Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Dugotrajan spor između sadašnjeg britanskog premijera i lidera Konzervativne stranke Rišija Sunaka i ranijeg predsednika vlade i vođe te partije Borisa Džonsona, doveo je do šireg razdora među konzervativcima, koji je isplivao na videlo u raspravi dvojice političara posle Džonsonove ostavke na mesto poslanika, tvrde britanski mediji.
Riši Sunak bi sprečio Borisa Džonsona da ponovo bude poslanik konzervativaca pre sledećih izbora, tvrdi britanski Gardijan, pozivajući se na izvore, nakon što su njih dvojica ušli u verbalan rat.
Premijer se javno sukobio sa Džonsonom zbog njegovih neuspelih pokušaja da radi na tome da nekoliko bliskih saveznika uđe u Dom lordova, gornji dom parlamenta, optužujući ga da je lobirao za poništavanje imenovanja trojice torijevskih poslanika, preneo je Gardijan.
Džonson je odbacio njegove tvrdnje kao neistinite.
Bivši premijer Britanije Džonson formalno je podneo ostavku na mesto člana Donjeg doma britanskog parlamenta, saopštio je parlamentarni odbor.
On je prihvatio mesto krunskog upravnika Čiltern Handredsa, navodi se u saopštenju, malo zamršenog procesa u okviru kojeg poslanici daju ostavke.
Čiltren Handreds je drevna administrativna oblast u Bakingemširu u Engleskoj, koja se delimično nalazi unutar brda Čiltern.
Međutim, Džonson je nagovestio da još uvek može da pokuša da se vrati u politiku, rekavši da je „veoma tužan što napušta parlament, barem za sada“, dok su bliski saveznici rekli da se osećao prevarenim nakon što je izbačen sa mesta premijera.
Dauning strit je ostao u nedoumici oko toga da li će Sunak, kao vođa torijevske stranke, blokirati Džonsonov povratak na partijsku kandidatsku listu pre sledećih izbora.
„Zašto bi Riši pustio Borisa na listu kandidata? Prilično je očigledno da neće“, rekao je neimenovani partijski zvaničnik za Gardijan i istakao da se ogromna većina poslanika slaže s tim.
Boris Džonson crta prilikom posete vrtiću u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SVET
Boris Džonson prihvatio mesto krunskog upravnika Čiltern Handredsa
Boris Džonson u britanskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
SVET
Šta se dešava u britanskom parlamentu: Posle Džonsona, još dvoje konzervativaca podnelo ostavke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala