- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preminuo Silvio Berluskoni

© AP Photo / Andrew MedichiniLider partije "Napred Italija" Silvio Berluskoni
Lider partije Napred Italija Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Silvio Berluskoni je preminuo u 87. godini u bolnici u Milanu, javljaju italijanski mediji. U poslednjih nekoliko godina bio je nekoliko puta hospitalizovan. U aprilu je lečen od infekcije pluća koja je posledica leukemije.
Silvio Berluskoni rođen je 29. septembra 1936. godine u porodici bankarskog radnika. Godine 1961. diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Milanu. Tokom studija Silvio je radio kao pevač na kruzerima, a po završetku fakulteta osnovao je kompaniju Edilnord, koja je postala poznata po izgradnji modernog stambenog naselja na periferiji Milana.
Sedamdesetih godina Berluskoni se iz građevinskog sektora preselio u sektor telekomunikacija, a 1978. osnovao Fininvest holding, u okviru kojeg je 1980. pokrenuo prvi nacionalni privatni televizijski kanal Kanal 5, a kasnije i Italija 1 i Rete 4. Berluskonijeve tri televizije spojena su u mrežu Mediaset, koja se ravnopravno takmiči sa državnim kanalima. Pored toga, u periodu od 1986-2017. godine bio je vlasnik fudbalskog kluba "Milan".
U januaru 1994. Berluskoni je napustio rukovodstvo Fininvesta i formirao političku partiju „Napred, Italija!”, a već u martu 1994. postao je premijer Italije. Prva Berluskonijeva vlada trajala je samo 8 meseci zbog nesuglasica unutar vladajuće koalicije.
Druga i treća Berluskonijeva vlada bile su na vlasti 2001-2005 i 2005-2006. Dva godine kasnije, Berluskoni je postao premijer po četvrti put. Ta vlada je trajala do 2011. godine.
Sud je 2013. osudio Berluskonija na 7 godina zatvora u „slučaju Rubi” zbog veze sa maloletnom prostitutkom i korišćenja službenog položaja. Godinu dana kasnije, optužbe protiv Berluskonija su odbačene zbog nedostatka dokaza.
Prema pisanju Forbsa, Berluskonijevo lično bogatstvo se procenjuje na 7,3 milijarde dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala