Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petnaesti dan protesta u opštinama na severu KiM

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtest Srba u Zvečanu
Protest Srba u Zvečanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Protesti u opštinama na severu Kosova i Metohije protiču i ovog jutra uz veliki broj okupljenih građana ispred zgrada opština.
U Zvečanu je situacija mirna, a svakako ono što obeležava 15 dana protesta su svakodnevni pozivi međunarodne zajednici upućene Prištini da rade na deeskalaciji situacije.
Uprkos tome premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nastavio je sa targetiranjem Srba na severu, koje svakodnevno imenom i prezimenom optužuje za najteža krivična dela.
Poslednja u nizu je optužba bivšeg direktora tzv. kosovske policije Rasita Ćaljaja koji je u razgovoru sa Kurtijem pitao da li će se procesuirati čelnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Oni su od početka protesta uz narod i svakodnevno pozivaju na mir i uzdržanost građana, a čak su i 29. maja tokom razgovora sa komandantom Kfora pozivali narod na uzdržanost i molili okupljene da nikako ne dođe do incidenata sa pripadnicima međunarodne misije.
Sa druge strane, narod okupljen ispred metalnih barijera koje je postavio Kfor ne odustaje od svojih zahteva da se specijalci tzv. kosovske policije povuku iz opština na severu, da se radnicima omogući povratak na posao kao i da se oslobode ranije uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović, ali i da se prestane sa targetiranjem Srba i pravljenjem famoznih spiskova svih viđenijih Srba.
Petar Petković  - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
SRBIJA
Petković: Ekstremistička politika Kurtija podgreva ekstremiste da napadaju Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala