- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japanski premijer: Ukrajina zaštićena kineskim „nuklearnim kišobranom“

© AFP 2023 / Mandel NGANJapanska zastava
Japanska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 12.06.2023
Pratite nas
Kina, u skladu sa sporazumima iz 2013. godine, garantuje Ukrajini zaštitu od primene nuklearnog oružja, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida tokom debate u komitetu Donjeg doma parlamenta.

„Odgovarajući na pitanje, da li je Ukrajina zaštićena 'nuklearnim kišobranom', reći ću vam da ja znam o sporazumima između Kine i Ukrajine iz 2013. godine o efikasnoj saradnji. U zajedničkoj izjavi, koja je tada objavljena, navodi se da je Kina saglasna da Ukrajini pruži bezbednosne garancije u slučaju invazije na Ukrajinu ili pretnje invazijom nuklearnog oružja“, rekao je on.

Japan se, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, ujedinio sa zapadnim zemljama i uveo protiv Moskve sankcije. Tokio se u maju, prvi put od početka konflikta, usaglasio da Kijevu preda oklopnu tehniku i to oko 100 vojnih kamiona i drugih transportnih sredstava, kao i da primi na lečenje ukrajinske vojnike. Ministarstvo inostranih poslova Rusije je protestovalo.
Kina, za razliku od Japana, ima neutralnu politiku prema Rusiji. Nakon početka specijalne operacije, Peking nije uveo sankcije protiv Moskve i osudio je slične korake drugih zemalja. Predsednik Kine Si Đinping je zastupao neophodnost brzog prekida sukoba i naglasio da će njegovo političko rešenje biti u interesu svih azijskih i evropskih država. Kina je, na godišnjicu sukoba, objavila mirovni plan za Ukrajinu.
U februaru, pred početak specijalne operacije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na Minhenskoj konferenciji za bezbednost upozorio da će preispitati učešće u Budimpeštanskom memorandumu ako Kijev ne dobije realne garancije. Pritom, ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba je uveravao da Kijev 1994. godine, napuštajući „treći najveći nuklearni arsenal na svetu“, ne planira da „ponovo dobije nuklearno oružje“.
Tokom obraćanja Rusima 21. februara 2022. godine, ruski predsednik je rekao da su reči Zelenskog o mogućnosti preispitivanja odluke da Kijev odbija nuklearno oružje nije prazno hvalisanje. Naveo je da ukrajinske vlasti imaju sovjetske nuklearne tehnologije i sredstva za njihovu isporuku, uključujući avijaciju i operativno-taktičke rakete „Točka-U“, čiji je domet leta preko 100 kilometara. Nakon što su sukobi počeli, ruske vlasti su više puta izjavljivale da se nuklearno oružje neće koristiti.
Satelit u Zemljinoj orbiti - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
RUSIJA
Japan i NATO planiraju saradnju u svemiru u cilju suprotstavljanja Rusiji i Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala