Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva: Sa predstavnicima britanske vlade razgovori o situaciji na severu KiM

Pratite nas
Sa predstavnicima britanske vlade biće razgovora o situaciji na severu KIM koja je ekstremno nestabilna, gde se krše sva prava Srba i na silu se zauzimaju zgrade opština, poručila je predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić u Londonu, uoči sastanka sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stujartom Pičom.
Prema njenim rečima, situacija na KiM biće glavna tema sastanka, a prisustvovaće brojni predstavnici britanskog parlamenta kako bi, kako je rekla Brnabićeva, imali otvorenu, iskrenu i konstruktivnu radnu večeru.
„Lord Stuart izabrao je sagovornike iz Doma lordova, kako bi imali otvoreni i iskren razgovor. Pre nekoliko dana i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan kako bi pronašli rešenja, kako da se Srbija postavi u situaciji kakva je sada na severu Kosova i Metohije", istakla je Brnabićeva, prenosi Tanjug.
Ona je navela da će u britanskoj prestonici biti održano nekoliko sastanaka kako bi se uspostavio bolji odnos i veće razumevanje između Srbije i Velike Britanije.

Razgovori o bližoj saradnji

Brnabićeva je najavila i da će u utorak biti potpisan sporazum o saradnji iz oblasti energetike, a da će se voditi i razgovori o unapređenju ekonomskih i političkih odnosa.
Dvodnevnu posetu Londonu, gde se održava jedan od najvećih tehnoloških događaja „London teh vik“, Ana Brnabić počela je ekonomskim sastancima.
Ona se sastala sa predstavnicima alternativnih investicionih fondova sa kojima je, kako je istakla, imala konstruktivan razgovor.

„Predstavnici alternativnih fondova investiraju u start-ap kompanije širom Evrope i izuzetno je zadovoljstvo čuti da oni znaju za srpske kompanije i o tome koliko se naša zemlja razvija u IT industriji“, istakla je Brnabićeva i dodala da su zainteresovani za investiranje u gejming industriju Srbije.

Ona je u „Pablik Holu“ govorila na panelu "Šta je budućnost digitalizacije" i istakla koliko se naša zemlja digitalizovala i promenila u protekloj deceniji.
Kako je rekla, u poslednjih šest godina Srbija je postala jedan od evropskih lidera u tehnologiji, a za samo 10 godina uspela je da poveća izvoz IT usluga čak osam puta.
„Rezultati koje smo ostvarili pokazuju svetu kakav smo potencijal i skreću pažnju na nas. Do kraja godine izvoz u IT industriji biće četiri miliona“, kazala je Brnabićeva koja je na panelu govorila i o svemu što je Srbija uradila na digitalizaciji u brojnim sektorima.
Tokom dvodnevne posete uslediće brojni bilateralni sureti, a jedan od njih je i sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsom Kleverlijem, što je od izuzetnog značaja, istakla je predsednik Vlade Srbije i naglasila da se nada boljoj saradnji i bilateralnim odnosima kako bi došli , kako je rekla, i do bolje situacije na KIM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala