- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hapšenje bivše premijerke Škotske: Stardžonova puštena posle saslušanja, pa se oglasila na mrežama

© AP Photo / Jane Barlow/PoolBivša premijerka Škotske Nikola Stardžon
Bivša premijerka Škotske Nikola Stardžon - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Bivša premijerka Škotske Nikola Stardžon uhapšena je u okviru istrage o finansijama njene Škotske nacionalne partije, a posle saslušanja puštena je bez podizanja optužnice.
Bivša premijerka, koja je do nedavno bila i na čelu Škotske nacionalne partije (SNP), puštena je iz pritvora pošto je dala iskaz detektivima koji istražuju slučaj.
Prethodno je uhapšen suprug Stardžonove, Piter Marel, koji je bio na visokoj funkciji u partiji, zajedno sa partijskim blagajnikom Kolinom Bitijem.
Obojica su puštena na slobodu posle davanja iskaza.
Škotska policija privela ih je u sklopu operacije „Brančform“, koja je započeta 2021, navode britanski mediji.
Dugotrajna istraga bavi se trošenjem oko 600.000 funti koje su prikupili simpatizeri partije za kampanju za škotsku nezavisnost.
Sumnja se da je taj novac potrošen nenamenski.
Policija je prethodno pretresla prostorije SNP i kuću Stardžonove i Marela. Zaplenjen je i kamper vredan oko 100.000 funti, koji se nalazio ispred kuće Marelove majke.
Iz SNP je saopšteno da u potpunosti sarađuju sa policijom.

Stardženova: Šokirana sam, nevina sam

Bivša premijerka Škotske Nikola Stardžen saopštila je večeras da je bila šokirana i pod velikim stresom kada je ranije u toku dana uhapšena pa puštena, dodajući da je nevina po pitanju istrage o finansijskim malverzacijama Škotske narodne partije (SNP).
„Znam da je ova istraga teška za ljude i zahvalna sam što su mnogi nastavili da pokazuju veru u mene. Cenim to, nikada ne bih uradila ništa da nanesem štetu SNP ili zemlji. Očigledno, uzimajući u obzir ovaj ceo proces, ne mogu da ulazim u detalje. Ipak, želim da kažem ovo - nevina sam, ništa nisam skrivila“, navela je Stardžen na Tviteru.
Ona je dodala da nevinost nije pretpostavka i da je obavezna da poštuje zakon.
„Bez ikakve sumnje znam da sam nevina, ništa nisam protivzakonito uradila“, dodala je ona.
Stardžen je rekla da planira da se vrati u parlament gde će nastaviti da predstavlja svoje glasače iz južnog Glazgova „najbolje što ume“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala