- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„To je pljačka“: Kanada konfiskovala ruski avion „Antonov“

© Foto : Ministarsvo odbraneAvion An-124-100 kojim su dostavljeni migovi 29
Avion An-124-100 kojim su dostavljeni migovi 29  - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Kanadske vlasti konfiskovale su ruski teretni avion An-124 „Ruslan“ („Antonov“) u okviru sankcija protiv Moskve, saopštili su u kanadskoj vladi.
„Ministarka inostranih poslova Kanade, poštovana Melani Žoli, danas je objavila da je kanadska vlada naredila konfiskovanje teretnog aviona registrovanog u Rusiji, koji se trenutno nalazi na aerodromu Toronto Pirson, a na osnovu zakona „O specijanim ekonomskim merama“, navodi se na zvaničnom sajtu kanadske vlade.
Kanadski ministar transporta Omar Aljgabra, komentarišući ovaj korak, izjavio je da su vlasti zemlje nepokolebljive u svojoj podršci Ukrajini.

„Akcije Rusije i dalje dovode do posledica. Podržavamo Ukrajinu i uložićemo sve potrebne snage, uključujući i konfiskovanje aviona, kako bismo vršili pritisak na ruskog predsednika Putina“, izjavio je on.

Ranije je premijer Kanade Džastin Trudo rekao da Kanada planira da konfiskuje avion. Prema podacima kanadskih i ukrajinskih medija, Trudo je naveo da će federalna vlada pokušati da preda avion Ukrajini.
Ističe se da su kanadske vlasti usvojile zakon o oduzimanju imovine osobama protiv kojih je Otava uvela sankcije, ali do sada sudu nije predat nijedan zahtev.
Trudo, koji je tokom jučerašnjeg dana došao u nenajavljenu posetu Kijevu, takođe je saopštio da će uvesti dodatne sankcija protiv 24 fizičkih lica i 17 pravnih lica zbog navodne podrške ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.
Ruski teretni avion „Ruslan“ koji pripada kompaniji „Volga-Dnjepar“, doleteo je u Toronto 27. februara 2022. godine dva sata pre nego što je Kanada odlučila da zatvori nebo za ruske avione u okviru sankcija koje su uvedene zbog specijalne operacije. Avion je prevozio testove za virus korona iz Kine po zahtevu kanadske vlade. Kanadske vlasti su donele odluku da konfiskuju avion, a u Rusiju je mogla da se vrati samo posada aviona.
Ambasador Rusije u Otavi Oleg Stepanov je nazvao krađom konfiskovanje aviona An-124 i odluku da se avion preda Ukrajini.
„To je apsolutno nezakonito, to je pljačka. Ovim postupkom je režim Truda pokazao da u Kanadi nema pravne države“, zaključio je ruski diplomata.
Kanadski premijer Džastin Trudo boravio je juče u iznenadnoj poseti Kijevu gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
Džastin Trudo - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kanadski premijer u Kijevu: Nove sankcije protiv Rusije, novi paket vojne pomoći Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala