- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prvi signali za novu vladu Crne Gore: PES i Knežević za koaliciju, neće sa DPS, Spajić ne bi sa URA

© Sputnik / Boban NovovićIzborna noć u prostorijama Pokreta Evropa sad
Izborna noć u prostorijama Pokreta Evropa sad - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Pokret Evropa sad i lista „Za budućnost Crne Gore“ izrazili su spremnost da razgovaraju o formiranju vlade sa svima, osim sa listom DPS.
Anđela Jakšić Stojanović iz Pokreta Evropa sad izjavila je večeras da će PES i sa malom izlaznošću na vanrednim parlamentarnim izborima biti najjača stranka i da će dati premijera, a to je nosilac liste Milojko Spajić.
Govoreći o razgovorima i pregovorima o formiranju buduće vlade, ona je kazala da PES neće formirati koaliciju sa DPS, a da sa listom „Za budućnost Crne Gore“ hoće.
„Velika je razlika između DPS i Za budućnost Crne Gore. Jer, za mene je, DPS sinonim za sve loše što se dešavalo u crnogorskom društvu. Oni jesu proevropska stranka, ali to ne menja činjenicu da pregovori traju godinama, da postoje veze sa organizovanim kriminalom, uprkos svim zamerkama koje imamo i prema ZBCG“, rekla je Jakšić Stojanović.
Ako se dokaže da URA ima veze sa slučajem južnokorejskog kralja kriptovaluta Do Kvonom diskvalifikovali su se iz pregovora o formiranju nove vlade sa PES, kaže ona.
„Mi ćemo razgovarati sa svima, osim sa DPS. Razgovaraćemo i sa Bošnjačkom strankom. Mislim da je lekovito za Crnu Gori, DPS i njegove koalicione partnere da budu u opoziciji i da će tako dati mnogo veći doprinos razvoju crnogorskog društva“, rekla je Jakšić Stojanović za Televiziju Vijesti.

Spajić neće sa DPS i URA

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koga je njegova partija predstavila kao novog premijera, rekao je na konferenciji za štampu u prostorijama te liste da su ostvarili dobar rezultat i da očekuju da se Vlada što pre formira.
Spajić je najavio da će PES razgovarati sa svima sa kojima dele zajedničke vrednosti.
Na pitanje sa kim bi pravili vlast, Spajić je rekao da se jasno izjasnio s kim neće u koaliciju - sa Demokratskom partijom socijalista i Građanskim pokretom URA.
Spajić nije odgovorio na pitanje o mogućoj koaliciji sa listom "Za budućnost Crne Gore" i kako bi Evropska unija na to reagovala. Rekao je da je večeras trenutak za slavlje i da je jutro pametnije od večeri.
"Što se mene tiče, odgovor je jasan, ali su programski principi najvažniji, da vidimo ko hoće da pomogne program Evropa sad 2... Mi smo ovde da damo rezultate za građane u naredne četiri godine i to je jedino što me interesuje", rekao je on i dodao da razgovori počinju sutra.
Na pitanje gde je predsjednik države i zamenik predsjednika PES-a Jakov Milatović, odgovorio je da je to pitanje za njega. Potvrdio je da je Milatović bio u izbornom štabu da pruži podršku.

Knežević za koaliciju sa PES

Nosilac liste „Za budućnost Crne Gore“ Milan Knežević rekao da je ta koalicija spremna da formira vladu sa većinom iz 2020. godine, a da DPS i njene koalicione partnere ne vide kao bilo kakvu opciju za formiranje vlade.
© Sputnik / Boban NovovićMilan Knežević, nosilac liste Za budućnost Crne Gore
Milan Knežević, nosilac liste Za budućnost Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Milan Knežević, nosilac liste Za budućnost Crne Gore
On je objasnio da to podrazumeva da se bez koalicije „Za budućnost Crne Gore“ ne može formirati Vlada.
„Prethodna iskustva od 2020. nam govore da je neophodna stabilna Vlada. Spremni smo da formiramo Vladu sa svim subjektima koji su činili parlamentarnu većinu nakon 30. avgusta 2020. godine. Ne vidimo Demokratsku partiju socijalista i njene koalicione partnere kao bilo kakvu opciju za formiranje Vlade“, poručio je Knežević.
Onima koji žele stabilnost, Knežević je poslao poruku da ne ulaze u, kako je kazao, „bilo kakvu vrstu aranžmana koja će ići u scenarije koje smo gledali nakon 30. avgusta“.
„Otvoreni smo za svaku vrstu dogovora, ali ne želimo da se vlada pravi na način da u njoj budu oni koji nisu nastupili na izborima. I dalje sam Srbin, koji govori srpskim jezikom, idem u SPC, i to će biti i sutra. Nek to uzmu u kalkulaciju oni koji hoće da razgovaraju sa nama. Naš cilj je stabilna Crna Gora. Otvoreni smo za razgovore i saradnju“, istakao je Knežević.
Poručio je i da je koalicija ZBCG privržena učlanjenju Crne Gore EU, i da evropske integracije imaju najveći prioritet.
„Suština je samo da li će neko sutra da ode u ambasadu da pita šta da radi dalje. Mi nećemo ići, hoćemo samo da se ispoštuje izborna volja građana. Isto je evropejac Milojko Spajić iz Pljevalja kao ja iz Zete. Ne bih se pomerio ni Borelju, a kamoli nekome ko hoće da mi testira koliko moj DNK ima evropske krvi“, poručio je Knežević.
Lider Demokrata Aleksa Bečić je istakao da je koalicija Hrabro se broji (Demokrate i Ura) osvojila impresivan rezultat i imaće 12 poslaničkih mandata.

Abazović: Imaju većinu, nek formiraju vladu

Sa DPS nećemo pregovarati, ali nove vlade nema bez liste Hrabro se broji, poručio je Bečić. Njihovi partneri kojima pružaju ruku su, kazao je, oni koji žele evropsku Crnu Goru i spremni su za borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom.
Lider Ura Dritan Abazović poručio je da je večeras pobedila evropska, građanska i ekološka Crna Gora.
„Izuzetno smo zadovoljni rezultatom, dileme nema ne da nema vlade bez nas, već je ova koalicija glavna okosnica buduće vlade Crne Gore“, rekao je Abazović.
Na konstataciju novinara da PES neće u vladu sa Ura, Abazović je rekao da što se lidera tog pokreta Milojka Spajića tiče: „Imaju većinu, pa nek formiraju vladu“.
Parlamentarni izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
REGION
Izbori u Crnoj Gori: Vodi Evropa sad sa malom prednošću ispred DPS-a /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala