- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Politiko“: Kina koristi bazu na Kubi za praćenje SAD, Vašington zabrinut

© AP Photo / Ted S. WarrenZastave Kine i SAD
Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Američki list „Politiko“ tvrdi da Kina koristi bazu na Kubi kako bi prikupljala obaveštajne podatke o Sjedinjenim Američkim Državama.
Pozivajući se na američke zvaničnike list navodi da Kina prati SAD sa baze na Kubi i pojašnjava da je Vašington zabrinut zbog te situacije i preduzima mere kako bi se tome suprotstavio.
„To je problem koji je naša administracija nasledila“, saopštio je izvor.
Prema njegovim rečima, Kina je počela da koristi taj objekat kako bi sakupila podatake i pre nego što je aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden došao na vlast.
„Kada je administracija počela da radi u januaru 2021. godine, informisali su nas o nizu tajnih poteza Kine u cilju širenja inostrane logistike, korišćenja baza i infrastrukture za prikupljanje obaveštajnih podataka kako bi ostvarili vojnu moć na većoj udaljenosti“, tvrdi američki činovnik.
On navodi da je to podrazumevalo i prisustvo kineskih objekata na Kubi za prikupljanje obaveštajnih podataka.
„Kina je 2019. godine modernizovala sredstava za prikupljanje obaveštajnih podataka na Kubi i to je u potpunosti dokumentovano u obaveštajnim izveštajima“, istakao je on.
Prema verziji američkog zvaničnika, Bajden je ranije savetovao saradnike administracije da razmotre to pitanje sa kineskim vlastima. Zaključio je da je Amerika u roku od nekoliko meseci istražila slučaj i prema ocenama eksperata napori Amerike u oblasti diplomatije su usporili Kinu.
CIA - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2023
SVET
Mediji: Šef CIA u maju bio u tajnoj poseti Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala