- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na Staroj planini spaseno troje planinara, među njima i trinaestogodišnja devojčica

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICPogled na Kameno selo na Staroj planini
Pogled na Kameno selo na Staroj planini - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
U dramatičnoj akciji, koja je trajala sinoć od 20 časova do 2:30 ujutru, spasioci Vatrogasno spasilačke čete u Pirotu, uz pomoć pirotskih radio amatera, uspeli su da spasu troje planinara koji su se izgubili na Staroj planini, među kojima je bila i trinaestogodišnja devojčica.
„Poziv u pomoć smo dobili oko 20 časova, od vlasnika restorana Vrelo na Staroj planini, koga je jedan od izgubljenih planinara, inače otac devojčice, uspeo da dobije“, rekao je predsednik Radio kluba Pirot Bojan Božić.
On je pojasnio da su odmah alarmirani vatrogasci-spasioci, koji su moćnim kvadovima momentalno krenuli na teren, u noć, po izuzetno teškom i nepredvidivom terenu.
„Akciju je pomagalo petoro naših članova - radioamatera, a jedan od nas, Dragan Ćirković, je svojim džipom sa specijalnom radio-antenom, praktično predstavljao svojevrstan repetitor i omogućio je nesmetanu komunikaciju radio stanicama“, rekao je Božić za Tanjug.
Kaže da je velika sreća da je i otac devojčice imao radio stanicu jer je na području gde su se nalazili mobilna mreža bila vrlo slaba, a telefoni se brzo isprazne i prekine se komunikacija.
„Ujutru oko 2:30 sati spasioci su uspeli da kvadovima planinare spuste u selo Dojkinci, gde ih je već čekao sanitet koji ih je odvezao u bolnicu gde su zbrinuti, tako da su oni već sada verovatno stigli kući u Kruševac, odakle su došli na Staru planinu“, rekao je Božić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala