- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović: Potrebni novi izbori na severu KiM i osnivanje ZSO

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuPredsednik Crne Gore, Jakov Milatović
Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 11.06.2023
Pratite nas
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović ocenio je da bi za poboljšanje situacije na KiM trebalo da se održe novi izbori u opštinama na severu i da bude osnovana Zajednica srpskih opština.
Milatović je za bečki Standard, govoreći o situaciji na KiM, rekao da je napad na vojnike Kfora bio apsolutno neprihvatljiv.
„Ovi vojnici su uradili prilično dobar posao u zaštiti dela baštine Srpske crkve na Kosovu, što je važna spona sa narodom Crne Gore, jer su većina ljudi u Crnoj Gori vernici Srpske crkve. Da bi se situacija popravila, trebalo bi da se održe novi izbori u severnim opštinama Kosova“, istakao je Milatović i dodao da prištinske vlasti treba da izgrade Zajednicu za severne opštine.
Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, on je naveo da je naš deo Evrope jedini bio bez granica pre 50 godina, a da sada ima granice, prenosi portal RTCG.
„Sve naše ekonomije su međusobno povezane i korist za naše ljude bi bila da se troškovi na granicama minimiziraju“, poručio je Milatović.
Prema njegovoj oceni, Otvoreni Balkan je proces koji je rezultat veoma sporog napretka u Berlinskom procesu, započetom pre deset godina.
Milatović smatra da je Berlinski proces ključni element za regionalnu integraciju, ali da je problem u tome što svi uvek moraju da se slože, a da ponekad postoji problem, posebno između Beograda i Prištine.
„Otvoreni Balkan je stoga i poruka za EU. Ako postoji nešto što služi kao podsticaj da se stvari ubrzaju u okviru Berlinskog procesa, to je dobra stvar“, rekao je Milatović.
Dodao je da Crna Gora ostaje fokusirana na agendu EU dok relaksira i normalizuje odnose sa susedima.
„Za Crnu Goru je to posebno važno sa Srbijom - kao između Austrije i Nemačke. Delimo isti jezik, delimo istu kulturu i nekada smo bili država“, istakao je Milatović i dodao da je pridruživanje Otvorenom Balkanu mera za olakšanje odnosa sa Srbijom, te da 60 odsto Crnogoraca želi da se Crna Gora uključi u inicijativu.
O tome kakva bi bila konkretna korist za građane Milatović je rekao da bi to bila „percepcija relaksacije odnosa sa Srbijom“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala